PROMETNA PATROLA

Policija za vikend evidentirala 4381 prometni prekršaj

Foto: Nikola Jurković
-

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske (65 prekršaja) dok je rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine PU zagrebačka (281 prekršaj)

Policijski službenici svih policijskih uprava su od 6. do 8. listopada 2023. godine utvrdili ukupno 4381 prekršaj od kojih izdvajamo:

  • 372 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola od 3,53 g/kg izmjerena je kod vozača na području PU zagrebačke.
  • 1565 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je kod vozača na području PU primorsko- goranske (181 km/h).
  • 583 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i
  • 257 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske (65 prekršaja). Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka (281 prekršaj) gdje je tekođer utvđen i najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje (50 prekršaja). Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU šibensko-kninske (78 prekršaja).

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina, (99 prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, što je i kod svih dobnih skupina najčešće izmjerena koncentracija alkohola.
U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 11 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 11 teških prekršaja, od kojih najviše:

  • 6 – nedopuštena koncentracija alkohola,
  • 3 – upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita,
  • 1 – upravljanje vozilom pod zabranom upravljanja i
  • 1 – odbijanje testiranja na droge.

Iz tog razloga dva su vozača zadržana u posebnoj prostoriji do 12 sati, a protiv devet vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Na cestama Republike Hrvatske 6. listopada 2023. u 00,00 sati do 8. listopada 2023. u 24,00 sati dogodilo se 79 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 21 pripada kategoriji TEŠKIH PROMETNIH NESREĆA. Dogodile su se četiri NESREĆE S POGINULIM OSOBAMA i 17 nesreća S TEŠKO OZLIJEĐENIM OSOBAMA. U navedenim teškim prometnim nesrećama, pet osoba je smrtno stradalo, a 19 je zadobilo teške tjelesne ozljede. Ukupno je ozlijeđeno 106 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Autor