PORSCHE TRAKTOR NA PRODAJU

Porsche Junior 108, kultni traktor iz 1961., traži novog vlasnika!

-

Premda Porsche najčešće poistovjećujemo s modelom 911 ili Panamera, ovog puta priču priča traktor Junior 108…

Na poznatoj aukcijskoj stranici Bring a Trailer pojavio se jedan zanimljiv Porsche. Doduše, ispod poklopca motora diše dizelski motor. OK, ništa novo, dizelski motori već odavno dišu u modelima kao što su Panamera, Macan ili Cayenne. No, ovog puta nije riječ takvom automobilu, već o traktoru.

Ferdinand Porsche bio je ‘opsjednut’ motoriziranjem stanovništva, pa je tako stvorena i linija traktora. Porsche-Diesel započeli su s proizvodnjom 1950.-ih godina prošlog stoljeća, a zadnji primjerci su s proizvodnih traka sišli 1963. U to su se vrijeme nudila četiri modela, od Juniora, koji se sada prodaje, do modela Master sa 50 KS.

Već spomenuti Junior je ponuđen na aukciji s visokom početnom cijenom od 14 tisuća dolara, a model datira iz 1961. kojeg je obnovila kompanija Mirek’s European Auto Inc. na Floridi. Ispod poklopca motora krije se jednocilindrični dizel od 822 kubika zapremine, povezan s dvostupanjskim mjenjačem. Razvija ravno 14 KS, te ima zračno hlađeni motor i pogon na stražnje kotače.

‘Ovaj se traktor palii i vozi kao da je potpuno nov ‘, kaže prodavač. „Motor radi prema očekivanjima bez ikakvog problema, curenja ili mehaničkih problema. Mjenjač i kvačilo rade savršeno’, rekao je prodavatelj za Bring a Trailer.

 

Autor