U KINI

Porsche Taycan Sport Turismo upisao se u Guinnessa, ostvaren rekord za najveću promjenu nadmorske visine električnim automobilom

Foto: Porsche

Porsche Taycan osigurao je novi Guinnessov svjetski rekord nakon što je završio ekstremno putovanje dugo 2.783 kilometra na kojem je išao od najniže prirodne točke u Kini do vrha jedne od najviših državnih autocesta na svijetu.

Desetodnevni izazov započeo je na jezeru Ayding, na visini od minus 218,84 metara, a završio uspješnim izlaskom na vrh Hongtu Daban, na 5355,134 metara nadmorske visine.

Ruta Xinjiang-Tibet prikazuje napuštena područja koja dovode u pitanje same granice preživljavanja, s ekstremnim vremenskim uvjetima u kombinaciji sa složenim i promjenjivim terenom i uvjetima na cestama. Uz mnoge predvidljive – i nepredvidive – rizike na putu, ovo spektakularno putovanje cestom je u potpunosti pokazalo terenske sposobnosti, udobnost i solidnu pouzdanost modela Taycan Cross Turismo na velikim udaljenostima. Učinkovitost punjenja Porsche 800 V postave također se pokazala u najtežim uvjetima.

Više od samog ekstremnog izazova, jedan od ciljeva epske električne avanture bio je potaknuti vozače da razmišljaju o “boljim cestovnim putovanjima” – sveobuhvatnijim iskustvima, više neukroćene divljine, više uspomena i vožnji bez emisija. To je također bila prilika da se pokaže kako će se mogućnosti za održiva putovanja i posjedovanje sportskih automobila povećati kako se svijet kreće ka sve elektrificiranijoj i održivijoj budućnosti.

Rekordna promjena nadmorske visine od 5.573,97 m donijela je sa sobom dramatične promjene temperature, tlaka zraka, geoloških uvjeta i drugih iznenađenja iz svijeta prirode. Zahvaljujući svojoj izvrsnoj prilagodljivosti, dva sportska automobila Taycan 4 Cross Turismo koja su krenula na putovanje bila su u stanju izravno odgovoriti na svaki izazov. Od površinskih temperatura od 70°C do smrznutih, zaleđenih cesta; od užurbanih gradova do 5000 metara visoke ničije zemlje; ovo nezaboravno putovanje pružilo je timu jedno jedinstveno iskustvo.

Autor

Preporučeni sadržaj