SIGURNOST U PROMETU

Ako ste umorni, zaustavite se – korisni upozoravajući znakovi na D-8 kod Dubrovnika smanjuju nesreće

Denis Pavela, djelatnik MUP-a iz Dubrovnika, godinama provodi društveno korisne aktivnosti te je 2016. osmislio projekt ‘Ako ste umorni, zaustavite se’, koji je doprinio bitnom smanjenju stradavanja na cestama dubrovačkog područja…

Umor je jedan od najvećih generatora teških nesreća, čak opasniji od alkohola i mobitela. Naime, kad vozač zaspi za volanom tada automobil nastavlja kretnju bez ikakve kontrole, može izazvati sudar s vozilom iz suprotnog smjera, naletjeti na pješaka, prepreku, vozilo ispred sebe…, sletjeti izvan kolnika, prema stablu, provaliji.

U području Dubrovnika velik je udio tranzitnih putnika, koji dolaze umorni te i u takvom stanju nastavljaju vožnju prema odredištu. A u takvoj situaciji odmor je spasonosan, najbolje je skrenuti na odmorište ili prostor izvan prometnice, ugasiti i ukočiti automobil, oboriti naslon te pokušati zaspati.

Dovoljno je i 10-15 minuta okrepljujućeg sna da se vozač regenerira i postane sposoban za nastavak vožnje.

Denis Pavela, djelatnik MUP-a iz Dubrovnika, godinama provodi društveno korisne aktivnosti te je 2016. osmislio projekt ‘Ako ste umorni, zaustavite se’, koji je doprinio bitnom smanjenju stradavanja na cestama dubrovačkog područja…

U suradnji s Hrvatskim Cestama na pet lokacija od Zaton Dola do Karasovića postavljene su reflektirajuće ploče s natpisom na hrvatskom i engleskom jeziku – Ako ste umorni, zaustavite se!

Od 1991. do 2015. na državnoj cesti D-8, od GP Zaton doli do GP Karasovići te iznad Dubrovnika, poginulo više od 70 stranih državljana! Nakon postavljanja oznaka, sljedeće četiri godine, broj prometnih nesreća sa stranim državljanima smanjen je za 70 posto, a smrtnost na nulu!

Na te rezultate, jasno, utjecali su pozitivni trendovi sigurnosti koji proizlaze iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020., ali svakako treba pohvaliti ovu korisnu akciju, kako bi turistički i ostali cestovni promet u dubrovačkom području bio što sigurniji.

Denis Pavela je za društveno korisni rad u unapređenju sigurnosti cestovnog prometa, posebice stradavanja mladih na cestama, dobio niz strukovnih priznanja

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo