KAKO VOZITI SIGURNIJE

Umjerena vožnja je sigurna i štedljiva, posebice u zimskim uvjetima. OVO trebate znati

-

Broj nesreća znatno bi se smanjio kad bi vozači vozili defenzivno, držali pravilan razmak te posebice poštivali pješake i vozače na dva kotača, izbjegavali u vožnji koristiti mobitel te vožnju u umornom stanju…

Tekst: Željko Marušić  Foto: Pixabay

Vozite li dovoljno sigurno i jeste li dovoljno kritični na vlastitu vožnju? Nemaju svi jednak talent za vožnju, ali to ipak ne znači da oni s manje talenta moraju voziti i manje sigurno. Za sigurnu vožnju važno je imati potpuno ispravan automobil, preporučljivo je izbjegavati vožnju u lošim uvjetima (noć, skliska cesta), a ako tada vozite, trebate dosljedno poštivati prometne propise i voziti umjereno.

Ispravnost i stanje vozila posebice je važno u zimskim uvjetima vožnje, kad se pogoršavaju uvjeti prianjanja guma na asfalt i vidljivost. Tada je posebice važna tehnička ispravnost vozila, korištenje kvalitetnih zimski guma te dosljedno poštivanje prometnih propisa.

No, velik broj nesreća događa se i s potpuno ispravnim automobilima, na suhoj cesti i uz dobru vidljivost. Sve to pokazuje da na sigurnost u prometu ipak najviše utječe vozač, odnosno način vožnje. Nesigurnom i nerazumnom vozaču ni najsigurniji automobil ne može pomoći. Cesta, pa ni autocesta nije pista, a nerazumnom i suludom vožnjom ugrožavate sigurnost svih sudionika u prometu.

Zasigurno nitko normalan i razuman neće biti impresioniran vašim “brzinskim rekordima” postignutim vratolomnom vožnjom na autocesti. Najgore je ako brzo vozite u zimskim uvjetima, a pritom koristite mobitel. Tada i najmanja neopreznost može biti kobna. Slično je i u uvjetima slabe vidljivosti i noću, naročito za osobe slabijeg vida. Pretjerivanje s brzinom zasigurno se ne isplati, jer se zbog nekoliko dobivenih minuta znatno smanjuje sigurnost vožnje.

U vožnji treba biti smiren, pažljiv i oprezan. Vodite računa o drugim sudionicima u prometu, jer tako najbolje vodite računa o sebi. Sve je puno lakše ako se vozi sporije, jer ima više vremena za reakciju, automobil bolje koči i lakše se upravlja. Posebice je važno biti oprezan u blizini škola i vrtića te kod svakog pješačkog prijelaza, stajališta autobusa. Kad god ugledate pješaka uz rub ceste, koji očito ima namjeru je prijeći, stanite i propustite ga.

Ako vas vozač iza agresivno namjerava preteći, usporite i propustite ga. Umjerena vožnja, bez puno kočenja i ubrzavanja nije samo sigurnija i ugodnija. Istodobno se znatno manje troše gorivo, gume, spojka, kočnice. Važno je voziti kulturno, a to podrazumijeva biti korektan prema ostalim sudionicima u prometu. Naučite se ustupati prednost drugima, primjerice kad vozač iz suprotnog smjera čeka na skretanje ulijevo i iza sebe je skupio kolonu.

Vodite li dovoljno računa o razmaku od vozila ispred vas? Dovoljan razmak omogućit će vam pravodobno kočenje, ako vozač ispred vas iz bilo kojeg razloga iznenada nagazi na kočnicu. Pravilan razmak je iznos pređenog puta u dvije sekunde, dakle pri. Dakle, pri 80 km/h, udaljite se 44,4 metra. Da pri 100 km/h, 55,6  metara, a pri 130 km/h 72,2 metra.

Na skliskome nema žurbe!
Za sigurnu je vožnju ipak najvažnija staloženost i sposobnost vozača. Na skliskom kolniku nije dovoljno smanjiti brzinu za 5 ili 10 km/h, nego i za više od pola. Po mokroj prometnici nije pametno voziti brže od 60 km/h, a u zimskim uvjetima i znatno sporije. Ako tada i dođe do proklizavanja, lakše ćete ga kontrolirati. Više od trećine svih nesreća na cesti događa se zbog premalog razmaka od vozila ispred. Trebate stalno imati na pameti da se na skliskoj cesti znatno povećava zaustavni put.

Brzom vožnjom znatno povećavate troškove
Umjerenom vožnjom po propisu smanjuje se potrošnja goriva, habanje motora, guma i ostalih vitalnih sklopova automobila, što donosi znatne, višestruke uštede. S povećanjem brzine, potrošnja goriva i ostali troškovi rastu eksponencijalno. Zapamtite, u dvije umjerene vožnje, u usporedbi s brzom može se uštedjeti za treću “besplatnu” vožnju. A tek rizici da doživite nesreću, s neizvjesnim materijalnim i nematerijalnim troškovima/gubicima. Pametnome dosta!

VAŽNO
• prije vožnje podesite sjedala, retrovizore i volan
• stakla i svjetla trebaju biti čista
• vozite defenzivno i po propisima
• u vožnji izbjegavajte korištenje mobilnog uređaja, a po potrebi koristite ga isključivo propisno (handsfree)
• što više kočite motorom
• posebice pazite pješake, bicikliste i motocikliste
• održavajte dovoljan razmak od vozila ispred
• ustupite prednost vozilu koje čeka na skretanje
• pratite sva tri retrovizora
• pratite što se događa oko prometnice
• izbjegavajte nepotrebne nagle manevre
• ne ljutite se na tuđe greške i nekorektnosti

Autor