POLICIJA

Prometna patrola tijekom vikenda, 1.367 prekoračenja brzine i 328 alkoholiziranih vozača

Foto: MUP.hr (Ilustracija)
-

Najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko-posavske i iznosila je 198 km/h, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,21 g/kg izmjerena je kod vozača na području PU osječko-baranjske

Tijekom prošlog vikenda, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, od 3. do 5. studenog 2023. godine utvrdili su ukupno 4.058 prekršaja od čega izdvajamo:

328 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,21 g/kg izmjerena kod vozača na području PU osječko – baranjske,
1367 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena na području PU brodsko – posavske i iznosila je 198 km/h,
519 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
183 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 68 takvih prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU splitsko – dalmatinska sa 243 takva prekršaja.

Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa evidentirano je kod vozača na području PU zagrebačke, gdje je utvrđen 81 prekršaj.

Najveći broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je također na području PU zagrebačke, 37 prekršaja.

Detaljnom analizom vidljivo je kako su najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 25 do 30 godina (72 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija alkohola kod svih dobnih skupina.

Recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 10 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 10 teških prekršaja, od kojih najviše:

nedopuštena koncentracija alkohola – 5 prekršaja,
upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita – 3 prekršaja,
upravljanje vozilom pod zabranom upravljanja – 2 prekršaja.

Iz tog razloga tri vozača su zadržana u posebnoj prostoriji do 12 sati, a protiv sedam vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

Od 3. do 5. studenog 2023. godine na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 58 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih devet pripada kategoriji teških prometnih nesreća. Nije bilo nesreća sa smrtno stradalim osobama. U teškim prometnim nesrećama, 10 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a jedna osoba je lakše ozlijeđena. Ukupno je ozlijeđeno 70 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Autor