Nije sve tako sivo?

Prelazak na električna vozila bit će mnogo teži nego što se predviđalo. Ovo su glavni problemi

Elektrifikacija uzima sve više mjesta na prometnicama, ali nije puno toga naklonjeno…

Litvanski prometni stručnjak Matas Buzelis podijelio je svoje stajalište o ovom složenom pitanju. Iako prelazak na električna vozila ima svoje očite prednosti, poput nižih troškova rada i održavanja, postoje i ozbiljne prepreke koje vlasti, čini se, ignoriraju.

Automobilski stručnjak koji je dio Carvertical priče, kao glavne prepreke navodi ovo:

  • problem je u infrastrukturi za punjenje strujom. Ljudi koji nemaju vlastite punjače ili stanice za punjenje koje bi mogli koristiti tijekom radnog vremena suočit će se s nepraktičnošću korištenja javnih punjača jer njihovo korištenje nije jednostavno kao točenje goriva danas.
  • ne samo da traje mnogo duže nego točenje benzina ili dizela, već obično zahtijeva i instaliranje posebnih aplikacija koje su ključne za punjače. To nije ni blizu procesa na koji su vozači navikli kada je u pitanju točenje goriva jer ne postoji praksa „natoči pa plati.”
  • također, iako su električna vozila vrlo učinkovita u gradovima i okruženjima gdje je stalno kočenje neizbježno, električni automobili nisu toliko učinkoviti na autocestama i brzim cestama.
  • neka parkirališta na više razina nisu dizajnirana za teške automobile poput električnih.
  • štoviše, postoje nesigurnosti i oko sigurnosti električnih vozila. Budući da baterije troše velike količine energije, plamen je izuzetno teško ugasiti u slučaju požara.

Autor

Preporučeni sadržaj