I GRAĐANI MOGU SUDJELOVATI

ROADPOL Speed Marathon, širom Europe proveden 24-satni pojačani nadzor brzine

Foto: MUP

Nadzor je proveden na ukupno 968 lokacija gdje je kontrolirano 3785 vozila i utvrđeno 2287 prekršaja

Temeljem ROADPOL-ovog Plana aktivnosti za 2024. godinu, u petak, 19. travnja 2024. od 00:00 do 24:00 sata proveden je 24-satni pojačani nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske te u više od 20 država članica ROADPOL-a.

S obzirom na to da je nepropisna brzina i dalje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, cilj ove preventivno-represivne akcije bio je pridonijeti smanjenju stradavanja sudionika u prometu i povećanju svijesti vozača o opasnostima prekoračenja propisanih zakonskih ograničenja.

U akciju su bili uključeni i građani, na način da su prije provođenja akcije dostavili prijedloge o lokacijama na području svih policijskih uprava diljem Republike Hrvatske za koje su smatrali da bi se na njima trebao obavljati nadzor brzine.

Rezultati akcije
Nakon prikupljenih prijedloga, nadzor je proveden na ukupno 968 lokacija gdje je kontrolirano 3785 vozila. Utvrđeno je 2287 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja od kojih su 1010 prekršaja utvrdili policijski službenici, a 1277 prekršaja utvrđeno je tehničkim sredstvima (kamere i sl.).

Najveći broj prekršaja, njih 304, utvrđen je na području PU krapinsko-zagorske, a najmanji broj njih 30, na području PU karlovačke.

Još jednom podsjećamo koliko je važno držati se ograničenja. Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda.

Pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h.

Prevelika brzina je glavni uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo