SIGURNOST U PROMETU

Roda pokrenula kampanju zaKOČI o sigurnosti djece pješaka i biciklista u prometu

Roda je pokrenula veliku kampanju o sigurnosti djece pješaka i biciklista u prometu…

Na Međunarodni dan dječjih prava, u nekoliko gradova Hrvatske, u Zagrebu, Koprivnici, Zaprešiću i u općini Bale, u okviru javne kampanje o sigurnosti djece pješaka i biciklista u prometu, na 350 lokacija u Hrvatskoj osvanuli su Rodini jumbo plakati i city lights s porukom “DJECA U PROMETU SU NEPREDVIDIVA I ČESTO U OPASNOSTI. Roda ovom javnom kampanjom o sigurnosti djece pješaka i biciklista u prometu, koja će se dijelom odvijati i online, zaokružuje niz aktivnosti u projektu zakOČI – Take a Brake! koji je okupio različite sudionike u prometu, donositelje odluka, stručnjake, studente, policiju, roditelje, odgojitelje, širu zajednicu i – djecu, kako bi zajedno promišljali i razvijali sigurna prometna rješenja.

Udruga Roditelji u akciji – Roda izradila je u okviru projekta zakOČI – Take a Brake! zabavne edukativne sadržaje namijenjene djeci u dobi od 6 do 10 godina pa će tako djeci u Hrvatskoj od danas biti dostupna online igra ČUDOvišna avantura, radna bilježnica Mali prometni detektivi i igra u kutiji osmišljena prema konceptu escape room igara. Ovi inovativni sadržaji predstavljaju edukativne alate koji će potaknuti dijete na aktivno i sigurno sudjelovanje u prometu.

Online igru ČUDOvišna avantura, kojoj je cilj pomoći čudovištima iz Čudograda popraviti svoj park, razvila je tvrtka Gamechuck d.o.o. Igra je trenutno dostupna za Android mobitele preko Google Play trgovine i Rodine internetske stranice zakoci.eu razvijene tijekom projekta.

Radna bilježnica Mali prometni detektivi sa svojim zabavnim i edukativnim prometnim zadacima namijenjenim djeci, predstavlja koristan alat roditeljima, skrbnicima te učiteljima i učiteljicama za razgovor s djecom o sigurnom sudjelovanju u prometu.

Online igra i radna bilježnica bit će dostupni online svoj djeci u RH, a igra u kutiji je za sada dostupna djeci u osnovnim školama u Zaprešiću, Koprivnici i Općini Bale. Sjajna ekipa iz Grey Matter j.d.o.o. je već prepoznati koncept Escape room igara preselio u kovčeg u koji je smjestio 10 podigara s različitim zanimljivim rekvizitima, a sve na temu sigurnosti djece u prometu.

U okviru ovog istog projekta razvijena je web stranica zakoci.eu koja osim ovih edukativnih alata za djecu, nudi brojne informativne i aktualne tekstove za roditelje o sigurnosti djece pješaka i biciklista u prometu.

Udruga Roda već se dugi niz godina zalaže za sigurnost djece u prometu kroz program “Sigurno u autosjedalici”. “Uvidjele smo brojne izazove s kojima se suočavaju roditelji i djeca dok sudjeluju u prometu. Potaknute time, pokrenule smo projekt s fokusom na sigurnost djece pješaka i biciklista, a cilj projekta je, između ostaloga, pridonijeti edukaciji djece te podignuti razinu svijesti o odgovornom ponašanju u prometu” ističe Marcela Kaurin iz Rode.

“Projekt zakOČI – Take a Brake! obuhvaća niz aktivnosti usmjerenih na lokalne zajednice, stručnjake i stručnjakinje, prosvjetne radnice i radnike, djecu u osnovnim školama i opću javnost kojima nastojimo pridonijeti većoj sigurnosti djece u prometu. Rodini partneri u projektu su CareCross iz Švicarske, Sveučilište Sjever, Grad Koprivnica, Grad Zaprešić i Općina Bale.” – naglašava Marcela Kaurin.

Prema preliminarnim podacima Europske komisije, stopa poginulih od 7,3 na 100.000 stanovnika svrstava nas blizu dna ljestvice zemalja Europske unije u kojoj je prosjek 5,1, dok je u Švicarskoj 2,2. Sve nas u Republici Hrvatskoj koji se zalažemo za sigurnost u prometu čeka još puno posla kako bismo dostignuli te razine.

Miron Huljak, policijski savjetnik u Službi za sigurnost cestovnog prometa MUP-a ovom je prilikom rekao: “U okruženju nepotrebnog i besmislenog stradavanja djece u cestovnom prometu, u kojem je tijekom deset mjeseci ove godine smrtno stradalo troje djece, 80 je teže ozlijeđeno, a 471 dijete je zadobilo lakše ozljede, projekti poput projekta „Take a brake – ZakOČI“, daju novu dimenziju brige za djecu i njihovo što sretnije odrastanje. Kroz ovaj projekt, roditelji, školski sustav, policija, lokalna uprava, uzori dobre prakse izvan naše domovine te Udruga RODA kao nositeljica, svojim sinergijskim djelovanjem čine dostižnim postizanje zadanog cilja, a to je, u prvom redu sigurnost djece u svojstvu pješaka, koje predstavlja početak njihovog cjeloživotnog snalaženja u cestovnom prometu.”

“Projekt Zakoči namijenjen je povećanju sigurnosti djece pješaka. Kao udruga koja desetljećima sustavno radi na povećanju sigurnosti u cestovnom prometu, posebice djece i mladih, HAK je prepoznao važnost ove teme i rado sudjeluje u sufinanciranju projekta. Iz našeg iskustva u radu s djecom i roditeljima znamo kako djeca uče po modelu, oponašajući odrasle. Zato je upravo na bližnjima odgovornost da mališane pouče o prometnim pravilima i propisima, ali i da ih sami primjenjuju u svakodnevnom životu.”, naglasila je Gorana Bolanča, rukovoditeljica Sektora članstva, HAK.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin