GRAD LJUBAVI BEZ MILOSTI

U Parizu vlasnici SUV modela na udaru, uskoro će plaćati skuplji parking

Foto: Ilustracija (Autoportal.hr arhiva)
-

SUV modeli su općenito veći, teži i žedniji od ostalih vozila, a pariške vlasti ih vide kao jedan od glavnih problema…

Terenci, SUV modeli, ali i crossoveri mogli bi stvoriti neočekivane glavobolje vlasnicima u Parizu. Upravo se navedene kategorije vozila spominju kao jedan od glavnih razloga za onečišćenje zraka u glavnom gradu Francuske. Vlasti planiraju nametnuti veće cijene parkiranja za ono što nazivamo sportskim terenskim vozilima. Veličina, težina i motor vozila bit će uzeti u obzir prilikom izračuna pristojbi.

Brojni mediji već prenose kako su mjeru prošlog mjeseca odobrili pariški vijećnici. Ekološka stranka EELV predložila je novi zakon rekavši da se broj SUV vozila u Parizu povećao za oko 60 posto u posljednje četiri godine. Ipak, oni čine samo oko 15 posto ukupne gradske flote od otprilike 1,15 milijuna privatnih vozila.

“Željeli bismo da grad Pariz promijeni cijene plaćenog parkiranja kako bi bile progresivne prema težini i veličini vozila”, komentirao je Frédéric Badina-Serpette, vijećnik iz EELV-a. “Cilj je usredotočiti se na apsurde današnje autoindustrije, neumoljiv rast težine i veličine vozila koja kruže gradovima, a posebno u Parizu.”

Autor