OSVJEŽENJE ZA VELIKI PRODAJNI HIT

Volkswagen T-Cross (2024.), novo ruho za najmanji SUV i veliku uspješnicu iz Wolfsburga

Foto: Volkswagen
-

Prve slike i činjenice o unaprijeđenoj generaciji koja na tržište stiže početkom 2024., novi T-Cross donosi poboljšanu kvalitetu materijala u unutrašnjosti, dizajn unutrašnjosti i tehničke značajke odraz su povratnih informacija kupaca…

Volkswagen predstavlja prve činjenice i slike novog T-Cross modela. Vozilo ima prerađeni dizajn, proširenu serijsku opremu, nove tehničke značajke kao i novo koncipiranu, visokovrijednu unutrašnjost. T-Cross je u samo četiri godine zauzeo vodeće mjesto među kompaktnim SUV vozilima: otprilike se 1,2 milijuna ljudi već odlučilo za ovo svestrano Volkswagen vozilo. Uz prosječno 300.000 proizvedenih vozila godišnje, model T-Cross, koji se izvan Europe prodaje kao Tacqua i Taigun, pripada najuspješnijim VW modelima diljem svijeta.

Foto: Volkswagen

Imelda Labbé, članica uprave marke Volkswagen za prodaju, marketing i postprodaju ovako je opisala osvježeni model: „Pažljivo smo slušali naše kupce i dosljedno povećavali prednosti modela T-Crossa. Redizajn, novi infotainment sustav i sveobuhvatna visokokvalitetna unutrašnjost temelje se na sljedećem višem segmentu vozila. Osim toga, naš kompaktni SUV nudi mnogo prostora za peteročlanu obitelj, mnogo prostora za pohranu, ekonomične motore i visoku razinu sigurnosti.”

Moderan vanjski dizajn i nove boje. Izvana je T-Cross odmah prepoznatljiv po novodizajniranom prednjem i stražnjem kraju vozila. U njega su integrirana nova LED glavna svjetla i LED svjetla za dnevnu vožnju te LED stražnja svjetla. Volkswagen je također u potpunosti iznova razvio „IQ.LIGHT matrix LED glavna svjetla” koja su po prvi put u ponudi za model T-Cross. Tri nove, svježe boje obogaćuju ponudu: uni „Grape žuta” (svijetla, sportska žuta), „Clear plava metalik” (svijetloplava) i „Kings crvena metalik” (svijetlocrvena).

Nova generacija infotainment sustava i visokokvalitetna unutrašnjost. Središnji element u unutrašnjosti novog modela T-Cross je odvojeni infotainment zaslon. Dijagonala serijskog zaslona osjetljivog na dodir je 20,3 cm (8,0 inča); u vrhunskoj verziji radi se o zaslonu s dijagonalom ekrana od 23,4 cm (9,2 inča). Osim toga, sve verzije modela s četvorim vratima i pet sjedala sada su serijski opremljene digitalnim instrumentima.

Instrumentna ploča modela T-Cross također je potpuno redizajnirana: kao i u većim VW modelima, instrumentnu ploču karakteriziraju meko podstavljeni i znatno kvalitetniji površinski materijali. Isto vrijedi i za obloge prednjih vrata verzija opreme „Style” i „R-Line”. Manualni klima-uređaj serijski je ugrađen u vozilu, a automatski klima uređaj („Air Care Climatronic”) s pozadinskim osvjetljenjem klizača na dodir dostupan je opcijski.

Martin Meiners

Sofisticiran i varijabilan, prijevoz e-bicikala sada je moguć bez ikakvih problema. Unutrašnjost modela T-Cross uvijek je bila jedna od najprostranijih i najsvestranijih među kompaktnim SUV vozilima. Odlikuje se svojim sofisticiranim rukovanjem, dobro izbalansiranim prostorom za do pet osoba, stražnjim sjedalom koje se može pomicati za 140 mm i maksimalno varijabilnim prostorom za utovar. Ako su sva sjedala zauzeta, T-Cross pruža prtljažnik obujma od 385 do 455 litara natovaren do visine stražnjeg sjedala. Ako se stražnje sjedalo (djeljivo u omjeru 60:40) preklopi, stvara se ravni utovarni prostor s do 1281 litrom prostora za pohranu (utovareno do visine naslona prednjih sjedala). Osim toga, naslon suvozačevog sjedala može se serijski preklopiti od linije opreme „Life” naviše. U prohodnom, 2398 mm dugom utovarnom području tada može ponijeti sve, od dasaka za surfanje do paraglajdera.

Foto: Volkswagen

Volkswagen je također značajno povećao okomito opterećenje kuke modela T-Cross: poraslo je s 55 na 75 kg. Dodatak od 20 kg povećava najveću težinu koja može odozgo djelovati na kuku za vuču (opcijski) s mogućnošću skidanja. S jedne strane, novi T-Cross nudi više mogućnosti tijekom vuče teške prikolice, a istovremeno se povećava najveća dopuštena težina bicikala koji se s nosačem voze preko kuke za vuču, što je posebno važno za prijevoz e-bicikala. „Travel Assist“ omogućuje značajno poboljšanje komfora. T-Cross je jedno od rijetkih vozila u ovoj klasi na svijetu koje je dodatno opremljeno sustavom potpore Travel Assist. Sustav potpore nudi potpomognuto uzdužno i bočno navođenje vozila. Ovisno o prometu ispred i dopuštenoj brzini, T-Cross može regulirati brzinu automatskim ubrzavanjem i kočenjem. Sustav potpore Travel Assist također može integrirati ograničenja brzine, zavoje i kružne tokove u sustav unutar njegovih ograničenja3. U isto vrijeme, Volkswagen može zadržati vozni trak uz potporu zadržavanja vozila na voznom traku „Lane Assist”. Ako je novi T-Cross opremljen DSG mjenjačem, također može automatski zaustavljati i pokretati vozilo.

Serijski opremljen LED glavnim svjetlima, LED stražnjim svjetlima i digitalnim cockpitom. Značajno unaprijeđena osnovna verzija modela TCross sada će biti dostupna sa značajkama kao što su nova LED glavna svjetla (umjesto halogenih), nova LED stražnja svjetla, višenamjenska kamera, prepoznavanje prometnih znakova, digitalni cockpit i novi infotainment zaslon koji je samostojeći u svim verzijama opreme. Verzija opreme „Life”, obuhvaća nove aluminijske kotače od 16 inča i kožno višenamjensko kolo upravljača. Linije „Style” (za više elegancije) i „R-Line” (sportskog izgleda) dostupne su kao vrhunske verzije. Nove T-Cross modele pokreću dobro poznati, učinkoviti TSI motori marke Volkswagen. Dostupnost novog modela T-Cross. Uvođenje na hrvatsko tržište započet će u prvom kvartalu 2024, a unatoč sveobuhvatnoj nadogradnji, novi model T-Cross također će se nuditi po vrlo atraktivnoj osnovnoj cijeni.

Foto: Volkswagen

Najprodavaniji model u trenutačnoj verziji već je rasprodan na mnogim europskim tržištima za 2023. godinu dok će nova vozila koja Volkswagen kupci konfiguriraju i naruče nakon završne prodaje na temelju trenutačnog modela već pripadati novoj generaciji modela T-Cross kada budu isporučena u prvom kvartalu 2024. godine.

Autor