laboratorij za pametnu mobilnost

Volkswagen u Grčkoj otok pretvorio u potpuno zeleni, suživot uz e-mobilnost

Foto: Volkswagen

U sklopu zajedničkog projekta Volkswagen i partneri postupno će cijelo mjesto prebaciti na e-mobilnost, rješenja za digitalnu mobilnost i zelenu energiju.

Otok Astypalea u Grčkoj služi kao budući laboratorij za pametnu, održivu mobilnost. U sklopu zajedničkog projekta Volkswagen koncerna i Helenske Republike, postupno će se pretvoriti u e-mobilnost, rješenja za digitalnu mobilnost i zelenu energiju. Prvi dojmovi su jako pozitivni. Nova, digitalna rješenja mobilnosti dobro su uspostavljena, 25 posto stanovnika redovito koristi uslugu dijeljenja prijevoza ASTYBUS. Samo u proteklih dvanaest mjeseci prešao je više od 200.000 korisničkih kilometara. Elektrifikacija također napreduje: gotovo svi novi automobili koji se registriraju na Astypalei sada su potpuno električni.

Volkswagen Grupa podržava Astypaleu svojim sveobuhvatnim znanjem i iskustvom u mobilnosti kao i vozilima marki Volkswagen, Volkswagen gospodarska vozila, Ducati i SEAT MÓ. Mjere transformacije sektora mobilnosti gotovo su u potpunosti provedene. To posebno uključuje javnu infrastrukturu za punjenje, posebnu shemu subvencija za privatne korisnike i tvrtke, elektrifikaciju službenih vozila (npr. policija, zračna luka), kao i usluge mobilnosti ASTYBUS i astyGO. Broj električnih vozila na malom otoku u kratkom je razdoblju porastao s nula na 84.

Foto: Volkswagen

Usluga dijeljenja prijevoza ASTYBUS zamijenila je tradicionalnu autobusnu liniju koja je nudila vrlo ograničen lokalni prijevoz na Astypalei. Za razliku od autobusne linije, ASTYBUS prometuje tijekom cijele godine i povezuje mnogo više mjesta na otoku. Ovisno o sezoni, za ovu uslugu koristi se do pet vozila. Putem usluge dijeljenja vozila astyGO korisnici mogu unajmiti e-automobile od Volkswagena, kao i e-skutere od SEAT MÓ i e-bicikle od Ducati. Rezervacija se vrši putem pametnog telefona putem integrirane aplikacije astyMOVE.

Maik Stephan, voditelj poslovnog razvoja Volkswagen grupe, rekao je: “Tijekom sljedeća dva desetljeća vidjet ćemo mnoge promjene koje čine projekt Astypalea i u drugim regijama Europe. Posebno je impresivna promjena raspoloženja ljudi od početnog skepticizma do velikog odobravanja. To pokazuje da je brza transformacija moguća ako tvrtke, političari i društvo rade zajedno.”

Sljedeći korak je obnova energetskog sustava koji se postupno prelazi na korištenje lokalno proizvedene, obnovljive energije. Već postojeće manje solarne elektrane opskrbljuju, između ostalog, sadašnju e-flotu zelenom energijom. Sljedeća prekretnica je izgradnja hibridnog elektroenergetskog sustava koji se sastoji od solarnog parka kapaciteta 3,5 megavata i baterijskog skladišnog sustava, koji bi s radom trebao početi 2024. godine. Taj će sustav pokrivati 100 posto energije otoka. potrebe za e-mobilnošću i do 60 posto svojih općih energetskih potreba. Prvi natječaj u Grčkoj za ovaj energetski projekt nedavno je zatvoren.

Do 2026. godine energetski sustav će se dodatno proširiti te će u završnoj fazi pokriti oko 80 posto ukupnih energetskih potreba. Do sada se otok uglavnom opskrbljivao električnom energijom iz dizelskih generatora, koji emitiraju do 5000 tona CO2 godišnje.

Foto: Volkswagen

Autor

Preporučeni sadržaj