NESTAŠICA ČIPOVA U AUTOINDUSTRIJI

Volkswagen u problemu, zbog nestašice čipova dobit u trećem kvartalu smanjena!

-

Volkswagen, ali i ostali proizvođači, suočeni su s nestašicom čipova na tržištu…

Volkswagenova dobit prije oporezivanja u trećem tromjesečju ove godine smanjena je za 14,6% u odnosu na isti period prošle godine. Financijski gledano, to je 3,08 milijardi eura. Operativna dobit prije posebnih stavki je iznosila 2,8 milijardi eura, što je za 12% manje u odnosu na isti period 2020. Dobit nakon oporezivanja je porasla za 5,6% , na 2,9 milijardi eura.

Prihodi od prodaje su smanjeni za 4,1 posto, na 56,93 milijarde eura. Naravno, razlog možemo pronaći u problemima globalnih lanaca distribucije poluvodičima, ključnim komponentama u automobilskoj industriji.

Volkswagenove su isporuke smanjene za 24,4% u odnosu na isti period 2020. godine, na 1,97 milijuna vozila, a prodaja je pala za 30%, na 1,81 milijun vozila. Tvrtka je u trećem tromjesečju isporučila 122.100 potpuno električnih vozila, što je više no dvostruko u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U prognozi za fiskalnu 2021. godinu, Volkswagen očekuje da će mu prihodi od prodaje biti znatno veći nego prošle godine. Snizili su, međutim prognozu isporuka vozila kupcima, a procjena je da će ostati na prošlogodišnjoj razini s obzirom na to kako su uvjeti na tržištu vozila kontinuirano izazovni, rečeno je iz tvrtke.

Autor