PAMETNO ULAGANJE

Volvo Cars Tech Fund investira u blockchain tehnološku tvrtku Circulor

Tvrtka Volvo Cars investirala je u blockchain tehnološku tvrtku Circulor, u okviru tehnološkoga fonda Volvo Cars koji se bavi kapitalnim investicijama…

Circulor i Volvo Cars tijekom posljednjih godina surađuju na implementaciji blockchain tehnologije kako bi unaprijedili sljedivosti kobalta koji se koristi u baterijama električnih vozila.

Blockchain tehnologija tvrtke Circulor danas se primjenjuje u cjelokupnome lancu nabavke za baterije Volvo Cars, što bi trebalo ostvariti 100-postotnu sljedivost kobalta koji se koristi u XC40 Recharge P8, prvome potpuno električnom automobilu Volvo. Proizvodnja modela XC40 Recharge P8 počinje tijekom ove godine u Ghentu u Belgiji.

Investicija tvrtke Volvo Cars u Circulor omogućuje objema tvrtkama proširenje sljedivosti i na druge tvari, primjerice, na sve veću sljedivost liskuna, minerala koji se koristi kao izolacijski materijal u baterijskome sklopu električnih modela Volvo.

Volvo Cars i Circulor također istražuju mogućnost proširenja svoje suradnje u okviru blockchain tehnologije i na druga područja, primjerice, praćenje i smanjenje ugljičnog otiska, što će tvrtki Circulor pomoći pri uspostavi standarda za pridobivanje ekološki prihvatljivih resursa u automobilskoj i drugim industrijama.

Investicija tehnološkoga fonda Volvo Cars dio je opsežnijega financiranja tvrtke Circulor, koje obuhvaća još tri investitora: SYSTEMIQ, Total Carbon Neutrality Ventures i Plug & Play Tech Fund.

„Posvećujemo se etički usmjerenome lancu nabavke naših sirovina i naše je partnerstvo s tvrtkom Circulor u tome smislu bilo od ključnoga značaja“, navodi Martina Buchhauser, glavna voditeljica nabavke u tvrtki Volvo Cars. „Podrškom daljnjemu razvoju tvrtke Circulor možemo proširiti primjenu blockchain tehnologije u našemu poslovanju i pridonijeti još boljem i održivom poslovanju.“

Volvo Cars prvi je proizvođač automobila koji je implementirao globalnu sljedivost kobalta koji se koristi u baterijama, i to primjenom blockchain tehnologije u svojemu lancu nabavke. Tehnologija koju razvija Circulor implementira se u partnerstvu s tvrtkama CATL i LG Chem, partnerima koji isporučuju baterije tvrtki Volvo Cars.

CATL i LG Chem priznati su proizvođači baterija koji dugo i uspješno isporučuju litij-ionske baterije za globalnu automobilsku industriju. Oni ispunjavaju stroge zahtjeve Volvo Cars za pridobivanje resursa u smislu najviših tehnoloških standarda, odgovornoga lanca nabavke, smanjenja ugljičnih emisija i konkurentnih modela troškova.

Ugovori između Volvo Cars, CATL i LG Chem obuhvaćaju nabavku baterija u narednome desetljeću za sljedeću generaciju modela Volvo i Polestar, uključujući i XC40 Recharge P8.

Tehnološki fond Volvo Cars osnovan je 2018. godine i bavi se investicijama u visoko potencijalne tehnološke start-up tvrtke diljem svijeta. Usredotočuje se na investicije u strateške tehnološke trendove za preoblikovanje automobilske industrije, poput umjetne inteligencije, elektrifikacije, autonomne vožnje i digitalne mobilnosti.

foto: Volvo

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo