PROMETNA PATROLA

Zašto policija zbog vjetra zatvara autocestu za automobile i kad nije nužno? Zato što može! Nužne su ove 2 mjere:

MUP

To im je komforna alibi-mjera, a Hrvatska nema Agenciju za sigurnost cestovnog prometa, koja bi odredila da se osobna vozila propuštaju u kontroliranim konvojima predvođenim policijskim vozilima s uključenim rotacijskim svjetlima

Autor: Željko Marušić

Kad se uspoređuje utjecaj snažnog vjetra, posebice bure na zatvaranje autoceste A1, u pravilu se apostrofira loša pozicija Masliničkog mosta, za koju je odgovorna “politička struka” (“struka” određuje kako diktira politika), koju je predvodio svojedobno vrlo moćni resorni sveučilišni profesor i predstojnik ureda predsjednika RH, odnosno IGH.

Pretjeruje se s kritikom, jer to je samo jedan od dva negativna utjecaja.

Drugi su klimatske promjene, koje u negativnom međudjelovanju s lošim (površno analiziranim) položajem Masliničkog mosta stvaraju situacije da je autocesta A1, između čvorova Sveti Rok i Posedarje, (pre)često zatvorena, pa je cestovna poveznica Hrvatske, sjever-jug, postaje praktički nefunkcionalna. Da je u pitanju (i) utjecaj klimatskih promjena, pokazuje česta zatvorenost državna cesta DC54 Maslenica – Zaton Obrovački.

Problem je što mnogi protestiraju,  jer smatraju da se autocesta zatvara, kao svojevrsna alibi mjera policije, kad treba i kad baš nije nužno za osobna vozila. I to izgleda točno.

To je jedna od posljedica situacije da Hrvatska, kao jedna od rijetkih zemalja u Europi nema Agenciju za sigurnost cestovnog prometa, pa sigurnošću cestovnog prometa upravlja MUP, koji je jedna od sastavnica sustava sigurnosti cestovnog prometa.

Zbog toga, u situaciji svojevrsnog sukoba interesa, kad obavljaju bitnu funkciju u sustavu kojim istodobno upravljanu, umjesto neovisnog stručnog tijela pribjegavaju komfornom alibi-rješenju zatvaranja autoceste kas je imalo sumnjivo i kad to može biti kontraproduktivno za prometni sustav i sigurnost (mnogi, naknadno izgubljeno vrijeme u čekanju nastoje kompenzirati bržom vožnjom) i nacionalne interese.

Nužne sljedeće mjere:

1. Treba osnovati Agenciju za sigurnost cestovnog prometa u sklopu Ministarstva prometa, koja bi bila odgovorna za funkcionalnost i sigurnost cestovnog prometa.

2. U slučaju jakog vjetra, koji ugrožava sigurnost i funkcionalnost cestovnog prometa, potrebno je propisati mjeru propuštanja osobnih vozila u policijski kontroliranim cestovnim konvojima, prilagođenom brzinom (30, 40, 50… km/h).

Autor

Preporučeni sadržaj