ENCIKLOPEDIJA (42)

Africar (1984. – 1988.): britanski proizvođač automobila za afričke uvjete, propao zbog manjka novca

Britanac Anthony Howarth često je boravio u Africi i, nezadovoljan nedostatkom vozila primjerenih ondašnjim uvjetima, počeo razmišljati o dizajnu automobila koji bi mogao voziti po lošim putevima, ali i biti proizvođen i popravljan ondje…

Rezultat toga je Africar, vozilo na mehanici modela Citroën 2CV s karoserijom od laganog drva premazanog smolom. Četiri su automobila napravljena, u različitim karoserijskim inačicama, te pod medijskim praćenjem prešla put od Arktika do Ekvatora bez problema.

Tvrtka Africar je potom osnovana 1986., no nisu uspjeli skupiti dovoljno investitora za početak ozbiljne proizvodnje, pa je bankrot uslijedio dvije godine potom, a Howarth osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog varanja ulagača.

Zanimljivo, Howarth i danas vodi web site na kojem mašta o pokretanju proizvodnje Africara, ali i pokušava prikupiti novac za nastup očuvanih primjeraka na maratonskim relijima oldtimera.

Nakon propasti originalnog projekta, britanska je tvrtka Special Vehicle Conversion proizvela određen broj vozila Bedouin, očigledno inspiriranog Africarom.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo