SVE ZA SIGURNOST

Volvo intenzivno radi na sigurnosti biciklista

Volvo Cars, prvak sigurnosti u automobilizmu, već neko vrijeme radi s vodećim švedskim sportskim i sigurnosnim brendom POC na seriji testova sudara biciklističkih kaciga i automobila, u okviru novog revolucionarnog istraživačkog projekta čiji je cilj dodatna zaštita biciklista…

Partnerstvo je najnoviji primjer vodećega položaja tvrtke Volvo Cars u razvoju sigurnosti i njihove ambicije unaprjeđenja sigurnosti na putu za sve putem suradnje i pristupa utemeljenog na razmjeni znanja.

Nezgode između bicikala i automobila često uzrokuju teže ozljede ili smrtne slučajeve, stoga Volvo Cars ima jasnu strategiju kako bi se u potpunosti izbjegle te vrste nezgoda uz pomoć aktivne sigurnosne tehnologije.

Sustav detekcije biciklista s funkcijom automatskog kočenja koristi radare i kamere vozila za otkrivanje biciklista, upozorava vozača na mogućnost sudara i aktivira kočnice ako je nužno dodatno posredovanje. Riječ je o razvoju koji je utemeljen na automatskom kočenju u hitnim slučajevima i sustavu detekcije pješaka Volvo Cars, skladno viziji sigurnosti tvrtke.

Istraživački projekt Volvo-POC sastoji se od niza posebno projektiranih testova sudara u poznatom istraživačkom centru za sigurnost Volvo Cars u Gothenburgu u Švedskoj i zapravo je dio šireg istraživačkog projekta s ciljem razumijevanja vrsta dugoročnih ozljeda koje zadobivaju biciklisti.

Prilikom tih testiranja, biciklističke kacige POC nose lutke za testiranje sudara koje se nalaze na platformi za ispitivanje, s koje se lansiraju na različite dijelove poklopca motora statičnog automobila Volvo, pod različitim kutovima i pri različitim brzinama kako bi se obavila mjerenja.

Testovi su utemeljeni na postojećim zakonskim propisima za testiranje koji se odnose za zaštitu glava pješaka. Tako Volvo Cars i POC mogu izravno uspoređivati stanje u slučaju uporabe kacige u odnosu na stanje izostanka kacige.

Trenutačni postupci testiranja biciklističkih kaciga obuhvaćaju osnove, podrazumijevaju ispuštanje kaciga s različitih visina, na ravnu površinu ili padinu, ne uzimajući u obzir nezgode bicikala i automobila. Volvo-POC projekt teži ka daljnjem rafiniranju i unaprjeđenju takvoga testiranja.

Saznanja iz istraživačkog projekta pomoći će POC-u u izradi sigurnijih kaciga koje će pružati više sigurnosti u slučaju nezgoda automobila i bicikala, a s druge strane testovi daju vrijedan uvid i saznanja za Volvo Cars u vezi s vrstama tih nezgoda u svrhu budućeg razvoja.

„Ovaj projekt s tvrtkom POC jest izvanredan primjer našeg pionirskog duha u području sigurnosti“, navodi Malin Ekholm, voditeljica centra sigurnosti Volvo Cars i jedna od vodećih inženjerki sigurnosti tvrtke. „Često razvijamo nove načine testiranja za situacije u prometu koje predstavljaju izazove. Naš cilj nije samo zadovoljiti zakonske obveze i uspješno obaviti testiranja procjene. Umjesto toga, mi premašujemo procjene, koristimo stvarne situacije iz prometa kako bismo razvili tehnologiju koja nadalje unaprjeđuje sigurnost.“

S više od 60 međunarodnih nagrada za sigurnost, inovacije i dizajn, POC je stekao ugled tvrtke koja dovodi u pitanje ustaljena znanja i traži nova istraživanja, znanstvena dostignuća i inovacije u svrhu primjene novoga načina razmišljanja kako bi se smanjio broj nezgoda.

„Slično kao i Volvo Cars, sigurnost je u srcu naše misije i pokreće sve naše ideje i inovacije“ izjavio je Oscar Huss, voditelj razvoja proizvoda u POC. „Uz blisku suradnju sa znanstvenicima laboratorija POC zalažemo se za liderstvo u uvođenju novih ideja u području sigurnosti. Standardi certifikacije jesu osnova, ali oni ni u kojem slučaju ne bi trebali ograničavati našu spremnost promatranja preko tih parametara i pronalaska boljih i inovativnijih načina ublažavanja posljedica nezgoda.“

Posljednjih je godina tvrtka Volvo Cars fokusirana na zaštitu ljudi izvan vozila. Na primjer, Volvo Cars je lansirala detekciju pješaka uz potpuno automatsko zaustavljanje 2010. godine i detekciju biciklista s potpunim automatskim zaustavljanjem 2013. godine. Obje su tehnologije standard u automobilima Volvo kao dio City Safety paketa i pridonijele su unaprjeđenju opće sigurnosti u prometu.

Tijekom prethodne suradnje, Volvo Cars i POC radili su na pilotskom projektu povezivanja biciklističkih kaciga i automobila u svrhu izbjegavanja nezgoda. Vjerujemo da će i ova suradnja donijeti niz uspješnih rezultata…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo