Citroën C5 2.0 automatik: kako smanjiti potrošnju, isplati li se plin?

Citroën C5 s atmosferskim motorom 2.0 u osnovi je kvalitetan automobil, bez sustavnih grešaka, ali potrošnja goriva mu nije vrlina, pogotovo s automatskim mjenjačem…

PITANJE ČITATELJA

Citroën C5 2.0, 2013., 174.000 km, 143 KS, benzinski motor, automatskim mjenjač. Dobro me služi, ali troši 11 do 12 litara pa zbog skupog goriva ne znam što bih više napravio. Pokušavam ga prodati, jer bih želio kupiti rabljenog dizelaša, ali ga ne mogu ni prodati, niti darovati. Isplati li mi se ugraditi plin?

ODGOVOR DOKTORA

Citroën C5 s atmosferskim motorom 2.0 u osnovi je kvalitetan automobil, bez sustavnih grešaka (dakle, ako se redovito održava ne treba očekivati probleme), mehanika je bolja od elektronike, ali potrošnja goriva mu nije vrlina, pogotovo s automatskim mjenjačem. Na to utječe i razmjerno velika masa od 1,5 tona. Problem je što ne kotira dobro na tržištu rabljenih.

Stoga, ako je u dobrom stanju, ne savjetujem vam prodaju, jer ćete u njoj puno izgubiti (trebat ćete auto prodati ispod cijene), a kod kupnje rabljenog dizelaša izlažete se riziku da po visokoj cijeni kupite dotrajao model, s tko zna koliko kilometara. U takvim se slučajevima često na skupim servisima i popravcima izgubi višestruko više nego se uštedi na gorivu.

Potrošnju možete smanjiti ako servisirate motor te pazite da su gume uvijek napuhane na tlak za visoko opterećenje. Ujutro motor ne grijte na mjestu, nego odmah krenite i vozite na niskim okretajima dok se motor ne zagrije. Stalno vozite umjereno, bez naglih ubrzanja te na normalnim cestama ne prelazite 100 km/h, a na autocesti 140 km/h.

Budete li disciplinirani, prosjek možete smanjiti na devet litara, što bi za taj auto, s benzinskim motorom i automatskim mjenjačem, bilo OK.  Budući da godišnje prelazite više od 20.000 km, isplati vam se ugradnja plinske instalacije, ali izaberite kvalitetnu opremu s direktnim ubrizgavanjem.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin