KORISTAN SAVJET

Kako postaviti dječju sjedalicu? Ovo trebate znati:

Oblik i veličina dječje sjedalice treba prilagoditi dobi i veličini djeteta, sjedalo treba biti propisno učvršćeno, a dijete u sjedalu treba biti zavezano sigurnosnim pojasom

U automobilu je najsigurnije stražnje desno sjedalo te je stoga na tom mjestu najpametnije postaviti i dječju sjedalicu. Pri tome trebate voditi računa o nekoliko važnih stvari. Oblik i veličina dječje sjedalice treba prilagoditi dobi i veličini djeteta, sjedalo treba biti propisno učvršćeno, a dijete u sjedalu treba biti zavezano sigurnosnim pojasom.

Pojas se ne smije izravno učvrstiti na tijelo djeteta, nego preko specijalnog mekanog oslonca. Sjedalicu za dijete moguće je postaviti i na suvozačevo sjedalo, ali je tada treba okrenuti u kontra smjeru, a zračni jastuk isključiti. Postavljanje dječje sjedalice straga desno ipak je najsigurnije, ali pod uvjetom da su sjedala ugrađena specijalnim sustavom Isofix.

Takvim je sustavom serijski opremljena većina novih automobila. Podjednako je važno da kupite dječju sjedalicu s potrebnim atestom i ni u kojem slučaju ne kupujte “no name” proizvod.

Autor

Preporučeni sadržaj