DOKTORE POMOZITE

Opel Astra 1.4 (2004.): Bučan lanac treba izmijeniti, jer može nastati havarija motora

Trebate izmijeniti sve u sklopu (lanac, lančanike, napinjač i vodilice), ni u kojem slučaju samo lanac…

Premda se navodi da lanac traje koliko i motor (ne mijenja se), to u praksi nije slučaj, pogotovo ako se štedi na motornom ulju i održavanju…

PITANJE ČITATELJA

Opel Astra H 1.4 16V, 2004.,197 000 km i prvi sam vlasnik, javlja se metalni zveket, trebam li zamijeniti lanac? Kakve mogu biti posljedice u slučaju da se lanac ne promijeni, je li moguće da bi došlo do nekakve havarije?

ODGOVOR DOKTORA

Trebate odmah izmijeniti fazni lanac za pogon bregastih vratila, sa servisnim setom, jer može nastati šteta za motor. Povećana je buka (zveckanje) posljedica lupanja uslijed nastalih zazora između lanca i lančanika, a i pojedinih segmenata lanca, nastalih trošenjem svih navedenih dijelova.

Ako to ne napravite odmah, povećava se trošenje te rizik oštećenja bregastih vratila i ventila, jer motor ne radi u fazi. Riskirate i havariju motora (sudar klipova i ventila) u slučaju pucanja lanca. Trebate izmijeniti sve u sklopu (lanac, lančanike, napinjač i vodilice), ni u kojem slučaju samo lanac.

Premda se navodi da lanac traje koliko i motor (ne mijenja se), to u praksi nije slučaj. Pogotovo ako se interval izmjene ulja ‘cijedi’ do kraja – preporučljivo ga je mijenjati na 10.000 km, s uljnim filtrom.

Budući da ste to radili, problem je i u kvaliteti motora. Novi su motori opterećeniji od starih, jer koriste jednostruke lance (simplex), umjesto dvostrukih (duplex), radi smanjenja troškova, otpora trenja (time i potrošnje goriva) te dužine i mase motora.

Time se znatno povećavaju opterećenja dijelova lanca i lančanika te se, zbog nedovoljno poboljšane kvaliteta materijala i toplinske obrade, ubrzava trošenje.

Upravo zbog takvih negativnih iskustava Volkswagen je iz svih benzinaca TSI izbacio lanac i vratio se zupčastom remenu, koji je novim tehnologijama postao praktički 100% siguran (dizelaši TDI motori oduvijek su imali zupčasti remen).

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin