DOKTORE, POMOZITE

Renault Megane 1.5 dCi (2005.): lupanje u prednjem ovjesu, hoću li proći tehnički pregled?

Renault Megane 1.5 dCi: problem je u kuglastim zglobovima (‘kuglama’) ili gumenim osloncima prednjeg ovjesa, što je vjerojatno posljedica vožnje na nekvalitetnim cestama

PITANJE ČITATELJA

Renault Megane 1.5 dCi, 2005., 196.000 km. Javlja se neugodan lupajući, kuckajući zvuk koji se čuje samo kada je automobil u pokretu, pri brzinama 20 – 50km/h i na neravnijem asfaltu. Zvuk se čuje i kada ugasim motor, dok je auto još u pokretu. Provjerio sam ležajeve, prednje amortizere (nikakav se zvuk ne čuje), kao i sistem za upravljanje koji je dobar. Automobil inače dobro leži na putu i dobro drži pravac.

ODGOVOR DOKTORA

Problem je u kuglastim zglobovima (‘kuglama’) ili gumenim osloncima prednjeg ovjesa, što je vjerojatno posljedica vožnje na nekvalitetnim cestama. U tom slučaju u pravilu stradaju i amortizeri. Preporučujemo vam da što prije otiđete u servis, jer o ispravnosti tih dijelova bitno ovisi sigurnost vožnje, a i prolaznost na tehničkom pregledu.

Naime, pregled ispravnosti kuglastih zglobova (zazora u njima) dio je standardne procedure na tehničkom pregledu. Nakon izmjene potrebnih dijelova nužno je podesiti geometriju kotača. To treba napraviti nakon izmjene dijelova, a nikako prije. Tada bi podešavanje geometrije kotača bilo neprecizno i nepostojano.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo