DOKTORE POMOZITE

Škoda Octavia 1.6 TDI (2011.): kupljena sa 170.000 km, sumnjam da je prešla (puno) više

-

Škoda Octavia 1.6 TDI jedan je od najcjenjenijih automobila na tržištu rabljenih, ali svaki treći ili četvrti je s vraćenom kilometražom, a u vašem slučaju na to ukazuje nerealno mala kilometraža s obzirom na godine…

PITANJE ČITATELJA

Škoda Octavia 1.6 TDI, 2011., 180.000, kupljena početkom godine sa 170.000 km (?). Ujutro, dok je motor nezagrijan, čuje se metalni zveket, i, ne dugo, oko pola minute. Je li moguće da je bivši vlasnik kilometražu vratio na manji broj? U čemu bi bio problem?

ODGOVOR DOKTORA

Više puta smo savjetovali da kod kupnje rabljenog automobila, posebice dizelskog, treba temeljito provjeriti stanje motora, prijenosnog mehanizma, podvozja… Naime, tako se može procijeniti što kupujete i izbjegava da dobijete ‘mačka u vreći’. Pohaban motor, dotrajala spojka, istrošeni diskovi i disk pločice, izgorjeli ispušni sustav… sve to ukazuje na (pre)veliku kilometražu.

Škoda Octavia 1.6 TDI jedan je od najcjenjenijih automobila na tržištu rabljenih, ali svaki treći ili četvrti je s vraćenom kilometražom, a u vašem slučaju na to ukazuje nerealno mala kilometraža s obzirom na godine. Takve automobilu u pravilu kupuju osobe koje dosta voze, a činjenica da su već otkazali hidraulički podizači ventila (na to ukazuju simptomi) dodatan su razlog za sumnju u kilometražu.

Četiri su moguća uzroka otkaza hidrauličkih podizača ventila: greška u hidropodizaču, neredovita izmjena ulja (otkazivanje hidropodizača najčešće ukazuje na to), agresivna vožnja i vraćanje kilometraže. Premda po pravilu treba mijenjati sve podizače u kompletu, izmijenite samo oštećene (istrošene).

Napravili ste grešku prilikom kupnje, jer zbog želje za brzom i ‘povoljnom’ kupnjom niste sve uzeli u obzir. Zašto bi netko takvu solidnu limuzinu dobrih performansi i niske potrošnje prodavao dok je u dobrom stanju? Ako ocijenite da ste prevareni, možete podnijeti sudsku tužbu, a realnost navedene kilometraže odredit će se vještačenjem.

Autor