DOKTORE, POMOZITE

Volkswagen Golf 1.6 TDI (2011.): isplate li se 17-colni aluminijski naplaci s gumama 225/45

Volkswagen Golf 1.6 TDI: jedina realna prednost je estetska, jer što se tiče ležanja i kočenja, nešto se dobiva na suhoj cesti, ali gubi na vlažnoj

PITANJE ČITATELJA

Imam Volkswagen Golf 1.6 TDI iz 2011. s čeličnim naplacima i serijskim gumama 195/65 R15. Želio bih ugraditi 17-colne aluminijske naplatke, s gumama 225/45 R17, kakvi se ugrađuju u Golf GTI. Razmišljam o kupnji novih i rabljenih naplataka. Što vi mislite o tome?

ODGOVOR DOKTORA

Jedina realna prednost je estetska, jer što se tiče ležanja na cesti, nešto se dobiva na suhoj cesti (stabilnost, kočenje), ali gubi na vlažnoj. Automobil će postati nešto tvrđi i neudobniji, jer tanje gume lošije amortiziraju od tanjih.

Zbog toga se poboljšava stabilnost, ali se povećava opterećenje ležajeva, kuglastih zglobova, gumenih oslonaca i amortizera, a zbog širine gume, povećava se otpor upravljanja. Dimenzija guma 195/65 R15 su optimalne za vaš auto i to je izbor stručnjaka iz Wolfsburga, koji su konstruirali Volkswagen Golf.

Kupnja rabljenih aluminijskih naplataka je riskantna, jer možete kupiti oštećene ili deformirane, a kod kupnje originalnih, treba birati provjerene proizvode. Opasno je kupiti ‘no name’ kineske proizvode.

Ulaganju u naplatke trebate dodate i povećanu cijenu niskoprofilnih guma, i to svaki put kad ih budete mijenjali, odnosno kupovali zimske i ljetne gume. Stoga to nije najmudrije ulaganje. Znatno je isplativije ulagati u kvalitetno redovito održavanje automobila.

Autor

Preporučeni sadržaj