Volkswagen Golf 1.9 TDI: zašto pucaju klipnjače?

To je, na tom motoru, iznimka, a uzrok je, najvjerojatnije, u lošem održavanju: korištenju neodgovarajućeg ulja, dugačkim intervalima izmjene ulja, pregrijavanju motora, neispravnim brizgaljkama, nečistoćama u karteru…

Zašto pucaju klipnjače na Volkswagen 1.9 TDI PD motorima? Vidio sam taj slučaj na Volkswagen Caddy 1.9 TDI, proizvedenom u Poljskoj. Čuo da se to događa samo na poljskim motorima, ali evo vidio sam i nekoliko slučajeva na Volkswagen Golfu V 1.9 TDI PD, kakvog posjedujem (2007.), pa me strah da se to i meni ne dogodi…

Andrija V.

Klipnjače motora ponekad pucaju na svim markama i tipovima vozila. Općenito, uzrok nije greška u materijalu ili konstrukciji, nego u propustima u održavanju/servisiranju.

Propusti su: korištenje neodgovarajućeg motornog ulja, predugački intervali izmjene ulja, pregrijavanje motora, neispravnost brizgaljki, nečistoće u karteru motora, usisavanje ulja iz kartera….

Sve to dovodi povećanog trenja na klipovima i ležajevima klipnjača, njihovom preopterećenju i pregrijavanju. Posljedica su zaribavanje i lom klipnjače/klipnjača.

Već 15. godinu, neprestano, najčitaniji…


Komentari

loading...