VELIKAN IZ SJENE

Ferdinand Alexander ‘Butzi’ Porsche (1935. – 2012.): unuk legendarnog konstruktora, dizajner kultnog modela Porsche 911

Foto: PORSCHE
Foto: PORSCHE
-

Dovoljno je teško naslijediti slavnog oca, a Ferdinand Alexander Porsche, rođen 11. prosinca 1935. u Stuttgartu, imao je još teži zadatak: djed i otac bili su legendarni konstruktori automobila, koji su uvelike obilježili povijest 20. stoljeća…

Foto: Porsche

Stoga se treći Ferdinand Porsche u nizu, kojeg obično od dvojice starijih razlikujemo imenujući ga nadimkom Butzi, opredijelio za nešto drukčiji pristup. nije imao toliko interesa za inženjersko-konstrukcijski dio, njegov je fokus bio čisto dizajnerske prirode.

Talent mu nije odmah prepoznat, zbog nedostatka je izbačen sa studija industrijskog dizajna u Ulmu nakon samo godinu dana, no to ga je dovelo u poziciju da uči na vrlo praktičan način, unutar obiteljske tvrtke, koja je upravo spremala nasljednika dugovječnog modela Porsche 356.

Oblik tog još dugovječnijeg nasljednika, poznatog generacijama ljubitelja pod magičnom brojkom 911, oblikovao je upravo Butzi. Duboka neslaganja s Erwinom Komendom, legendarnim šefom Porscheovog dizajna, dovela su do toga da karoserijska radionica Reutter dovrši dizajn, ali jasno na bazi crteža koje je izradio Butzi.

Stoga je Butzi bio mnogo sretniji glasovitim trkaćim modelom Porsche 904, koji je na cestu vjerno prenio njegove ideje. Premda se činilo da je na pomolu sjajna karijera u području automobilskog dizajna, 1960-ih je donesena odluka da će članovi obitelji Porsche biti manje uključeni u rad tvrtke, pa je Butzi osnovao vlastitu tvrtku Porsche Design.

U sljedećih se pola stoljeća afirmirala kao jedan od vodećih svjetskih proizvođača satova, sunčanih naočala i niza drugih proizvoda. Butzi Porsche je preminuo 5. travnja 2012., a Porsche 911, proslavljen nazivom Elfer (elf je njem. 11) i dalje je u proizvodnji, moćniji nego ikad, kao vječno podsjećanje na jedan izniman talent.

Autor