KREATOR OKTANSKOG CIRKUSA

Hans Hugenholtz stariji (1914. – 1995.): slavni dizajner trkaćih staza

Foto: Harry Pot
Foto: Harry Pot

Johannes Bernhardus Theodorus Hugenholtz, rođen 31. listopada 1914. u nizozemskom Vledderu, ostavit će dubok trag u automobilizmu svoje domovine i čitavog svijeta…

Poznat kao Hans, danas kao Hans stariji, da ga razlikujemo od sina, vrlo uspješnog vozača utrka, a u anglofonom svijetu kao John, Hugenholtz je bio najpoznatiji dizajner trkaćih staza na svijetu prije Hermanna Tilkea. Uz napomenu da su njegove staze univerzalno hvaljene i obožavane, za razliku od Tilkeovih.

Ponajviše je u srcima ljubitelja utrka Hugenholtzovo remek-djelo iz 1962. japanska staza Suzuka, staza koju jednako obožavaju vozači utrka i gledatelji, a legendarni zavoj 130R smatra se jednim od vrhunaca automobilskih pista u svijetu. Usto je dizajnirao španjolsku stazu Jarama, belgijske staze Nivelles i Zolder, te Ontario Motor Speedway i Eugene na sjevernoameričkom kontinentu, kao i stadionski dio staze Hockenheimring.

Staza uz koju najviše vežemo Hungenholtza ipak je nizozemski Zandvoort, čiji dizajn dugujemo pobjedniku Le Mansa i jednom od Bentley Boysa, Sammyju Davisu. Veza s Zaandvoortom bila je u tome što je ondje bio upravitelj staze od 1949. do 1974., nerijetko upravo na njoj implementirajući nova sigurnosna rješenja, poput višeslojnih, federirajućih ograda, koje su bile prvi korak prema promišljanju sigurnosti vozača u slučaju nesreće.

Hugenholtz je bio i veliki automobilistički entuzijast, uključen u neuspjele projekte nizozemskog proizvođača Barkey, kao i u nikad zaživjelu serijsku proizvodnju modela Alfa Romeo Delfino, na bazi Alfasuda.

U siječnju 1995. doživio je tešku prometnu nesreću u blizini voljene staze Zandvoort, u kojoj je njegova supruga poginula na licu mjesta, dok je on preminuo od njenih posljedica dva mjeseca kasnije. Hans Hugenholtz stariji, slavni dizajner trkaćih staza, umro 25. ožujka 1995.

Autor

Preporučeni sadržaj