NA DANAŠNJI DAN

Paul Newman holivudski glumac i vozač utrka, rođen 26. siječnja 1925.

Foto: Maron Films

Paul Newman, rođen 26. siječnja 1925. u Clevelandu (Ohio), jedan od najpoznatijih filmskih glumaca, strast prema utrkivanju otkrio je kasno…

Nakon školovanja kod poznatog trkača Boba Bonduranta prvu je utrku odvezao tek 1972. Usprkos poodmakloj dobi napredak mu je bio vrlo brz i nipošto se ne može reći da je bio samo trkač iz hobija.

Nama u Europi kratice SCCA i IMSA možda nisu toliko poznate, no riječ je o svojedobno vrlo cijenjenim i kvalitetnim trkaćim serijama u kojima je Paul Newman osvajao naslove, pobjeđivao na utrkama, pa čak i postavljao apsolutne rekorde staza.

Najveći su uspjesi Newmanove vozačke karijere ipak vezani za dvije najpoznatije utrke izdržljivosti na svijetu. Pobjedom u klasi na utrci 24 sata Daytone 1995. u dobi od 70 godina postao je najstariji vozač u povijesti koji je osvojio neku od najprestižnijih svjetskih utrka (a deset godina kasnije i najstariji koji je nastupio u njoj). No u istinsku je automobilističku legendu ušao na kišnoj utrci Le Mans 1979.

Favorizirani, brži prototipovi redom su odustajali iz utrke i Porsche 935 Dicka Barboura za čijim su se upravljačem izmjenjivali Rolf Stommelen, Paul Newman i sam Barbour zatekao se na nevjerojatnom i posve neočekivanom drugom mjestu. Taj je uspjeh odjeknuo svijetom i postao integralnim dijelom kako legende o Le Mansu tako i one o Paulu Newmanu.

Veličanstvena trkaća momčad Newman-Haas koju je stvorio zajedno s Carlom Haasom, jedna od najuspješnijih u utrkama američkih bolida, podjednako je bitan dio te legende, koja nastavlja živjeti i nakon Newmanove smrti.

Paul Newman holivudski glumac i vozač utrka, umro je 26. rujna 2008.

Dostojanstveni oproštaj od posla i strasti polako se odvijao zadnjih godina njegovog života, paralelno s uzaludnom borbom protiv raka pluća: četiri uzastopne titule Sébastiena Bourdaisa dale su mu mnogo zadovoljstva na trkaćem planu, dok su zadnje filmske uloge, nakon što je odlučio davati samo glas i ne pojavljivati se pred kamerama, bile povezane s njegovom strašću.

Fantastično je utjelovio ostarjelog trkača Doca Hudsona u ‘Autima’ i bio narator filma ‘Dale’ o još jednoj tragično preminuloj legendi američkih utrka Daleu Earnhardtu. Privatno je bio fanatik prerađenih VW Buba s Porscheovim motorom, kakve je vozio kada bi god stigao.

Umro je 26. rujna 2008. u svome domu u Westportu u Connecticutu od raka pluća.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo