95. ROĐENDAN

Route 66, legendarna američka cesta, službeno imenovana 11. studenoga 1926.

Route 66, legendarni cestovni pravac od Chicaga do Los Angelesa, utrt još u doba kolonizacije Divljeg zapada, imao je velik utjecaj do kraja 1950-ih, kad se diljem SAD-a zahuktala izgradnja suvremenih autocesta…

Route 66 desetljećima je imao velik gospodarski i civilizacijski utjecaj, pogotovo na središnje dijelove SAD-a, doprinio povezivanju dvaju američkih obala te je zasigurno jedan od najvećih prometnih projekata u američkoj povijesti. Velik utjecaj na američku kulturu i način života potvrdio je ulogama u brojnim filmovima.

Ali, 1950-ih diljem SAD počela je izgradnja suvremene mreže višetračnih autocesta i stare su ceste počele gubiti na važnosti. Kad je 1984. kod Williamsa u Arizoni otvorena i posljednja dionica autoceste  Interstate-40, stara je Route 66 posve izgubila prometnu važnost.

A godinu potom, 27. lipnja 1985., Route 66 izgubila je i status državne ceste. Baš kao da se sve skupa odvija kod nas, nadležna je komisija naredila skidanje svih znakova s oznakom ceste. Srećom, našli su se ljudi koji su znali prepoznati povijesni značaj Route 66 i ona je pretvorena u turističku atrakciju.

Dio je, naravno, uništen razvojem novih prometnica, ali oko 85 posto ceste i danas je u razmjerno originalnoj konfiguraciji, a napredak nije pretjerano doticao usnule gradiće na Srednjem Zapadu. Filmski hit Auti približio ju je i nekim novim generacijama, a gotovo svuda u svijetu stari je znak ceste Route 66 prepoznatljiv i starima i mladima.

Bilo bi lijepo kada bismo i mi jednog dana mogli na neki sličan način revitalizirati, recimo, stare ceste prema moru.

Autor