DOBRO JE ZNATI

Novi zabrinjavajući podaci: Emisije štetnih plinova benzinaca i dizelaša su minimalne u odnosu na emisije guma!

-

Novi zabrinjavajući podaci: Emisije štetnih plinova benzinaca i dizelaša su minimalne u odnosu na emisije guma!

Četiri gume na automobilima proizvode 5.8 grama emisija štetnih čestica po prijeđenom kilometru u odnosu na 4.5 miligrama štetnih plinova koje izlaze iz ispušnog sustava prosječnog benzinca ili dizelaša

Mnogo se govori o utjecaju benzinaca i dizelaša na zdravlje Zemlje i ljudsko zdravlje, ali u ovom potonjem slučaju postoji još jedan izvor zagađenja koji je mnogo opasniji od štetnih plinova.

Vozili automobil s motorom s unutarnjim sagorijevanjem ili električno vozilo, svejedno je. Svi ti automobili imaju gume, a njihovo trenje s cestom stvara sitne lebdeće čestice (PM 2.5) koje su 1000 puta gore nego emisije štetnih plinova benzinaca i dizelaša.

Sve to može imati posljedice na zdravlje ljudi, odnosno može prouzročiti opasne bolesti dišnog sustava ili srca (astma, nepravilan rade srca…).

Nove podatke objavio je Emission Analytics, tvrtka koja se bavi svim tipovima mjerenja emisija vozila.

Eksperti ove tvrtke dokazali su da četiri gume na automobilima proizvode 5.8 grama emisija štetnih čestica po prijeđenom kilometru u odnosu na 4.5 miligrama štetnih plinova koje izlaze iz ispušnog sustava prosječnog benzinca ili dizelaša.

Stručnjaci Emission Analyticsa ističu da emisije guma rastu ako one nisu dovoljno napumpane ili ako na automobilu imate jeftine pneumatike.

Preneseno iz Revijahak.hr

Autor