NOVA STRANICA SE OKREĆE

Bentley u mirovinu poslao legendarni 6.75-litreni V8 motor

Nakon 61 godina proizvodnje, Bentley je umirovio svoj 6.75 L V8 motor. Posljednji automobil u koji je ugrađivan bio je Mulsanne…

Moćno srce Bentleya zapravo je i najduže kontinuirane proizvodnje. Posljednji motor jučer je sastavljen u proizvodnom pogonu u Creweu, a posvećen je timu od sedam ljudi koji su međusobno kombinirali iskustvo u 105 godina izrade Bentleyeva ikoničnog V8 motora.

Ikonski motor, koji mnogi pamte pod oznakama 6¾-litrenog obujma, prvi put je ugledao svjetlo dana tijekom ’50-ih, kada je uglavnom korišten za različita testiranja. Cilj je bio zamijeniti postojeći redni 6-cilindarski motor, sa snažnijim sklopom, bez povećanja težine ili veličine.

Prvo se pojavio kao 6.2-litreni V 8, u modelu Bentley S2 (1959.), razvijajući 180 KS. Ubrzo dolazi do promjene i rasta na 6.75 litre 1971., a zatim je taj sklop dobio i turbopunjač tijekom ’80-ih.

Bentley procjenjuje da je napravio čak 36.000 motora ovog tipa, svaki ručno. Vrijedi istaknuti, kako je za izgradnju jednog bilo potrebno 15 sati u prosjeku.

Bentley se sada veseli budućnosti, u fokusu su tako izuzetni W12, sportski 4,0-litarski V8 i najnoviji u ponudi V6 hibridnog potpisa, što je ujedno i početak njihova puta ka elektrifikaciji.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo