OPEL ASTRA L

Opel Astra L (2021.): klon modela Peugeot 308 i Citroën C4, najbolja Astra dosad?

Der neue Opel Astra (Sommer 2021)

Opel Astra L, prvi njemački kompakt s francuskim ‘genima’, na očvrsnutoj PSA-ovoj platformi, privlačniji i komforniji, s benzincima i dizelašima od 102 do 250 KS i plug-in hibridima, prijetnja za Volkswagen Golf 8

Izgleda da će se s Opelom ponoviti Volvov scenarij, kojem su mnogi predviđali propast, a nakon prelaska u okrilje kineskog Geelyjem doživio renesansu. Tvrtka iz Rüsselsheima, koja je od proljeća 2017. u vlasništvu francuskog PSA, već je modelima Crossland X i Grandland X pokazala kako će itekako profitirati ulaskom u ‘obitelj’ PSA.

Još je bolji primjer nova Corsa, koja će biti tehnološka izvedenica novog Peugeota 208. Po istoj će ‘špranci’ biti napravljena Opel Astra šeste generacije, serije L, bit će dakle izvedenica treće generacije modela Peugeot 308. Na zajedničkoj, modularnoj platformi EMP2 (Efficient Modular Platform 2), pripremljenoj i za hibridne pogone, najavljuje velike dizajnerske novosti.

S neobičnim i pomalo kontroverznim stilom prednje maske, a proizvodit će se u hatchback verziji s pet vrata i karavanskoj Sports Tourer. Koeficijent otpora zraka bit će ‘ispeglan’ na, za kompaktnu klasu, izvrsnih 0,25 (karavan 0,26). Povećanjem udjela čelika visoke HTS i ultra-visoke čvrstoće nova će Astra imati 50 kg manju masu, a istodobno za 25 posto veću čvrstoću noseće strukture.

Koristit će dokazane turbobenzince s direktnim ubrizgavanjem, 3-cilindarske 1.2 PureTech i 4-cilindarski 1.6 THP, te 4-cilindarske turbodizelaše 1.5 BlueHDi i 2.0 BlueHDi, od 102 do 250 KS. Svi će motori biti blago-hibridni s 48-voltnim sustavom Start/Stop.

Velika su očekivanja od plug-in hibridne verzije te će biti ljuti konkurent za Volkswagen Golf 8. Prezentacija će biti početkom listopada 2020. na salonu u Parizu, a prve se isporuke na tržište očekuju krajem 2020. odnosno početkom 2021.

Ozbiljnost planova koncerna PSA, s ovim modelom, koji će na europskom, a posebice njemačkom tržištu izravno napasti Volkswagen Golfa 8, pokazuje što će se proizvoditi na tri lokacije: Hessen (Njemačka), Ellesmere Port (Velika Britanija) i Gliwice (Poljska).

Autor

Preporučeni sadržaj