OPEL CORSA ((F)

Opel Corsa šeste generacije (F), 10 stvari o hit-modelu niže klase koji stiže na jesen

Tehnološki blizanac s budućim Peugeotom 208 i Citroënom C3 pokretat će se PSA-ovim motorima, 3-cilindarskim benzincima 1.2, atmosferskim sa 75 i turbo sa 100 i 130 KS te turbodizelašem 1.5 sa 100 KS, a dolazi i električna Corsa-e…

Opel Corsa je, uz Volkswagen Polo i Ford Fiestu, ako ne jedan od najboljih, sigurno je jedan od najuglednijih modela niže klase (B-segmenta). Model prve generacije (A) predstavljen je 1982., druge (B) 1993., a treća (C) 2000., četvrte (D) 2006. i pete, još uvijek aktualne (E) 2014.

Dosadašnja naklada veća od 20 milijuna primjeraka pokazuje da se radi o jednom od deset najuspješnijih malih automobila u povijesti. No, zanimljivo je da je samostalnost  zaključila 2006., modelom treće generacije (C). Naime, model četvrte generacije tehnološki je srodnik s Fiat Grande Puntom, oba koriste jednaku noseću strukturu GM Fiat Small platform, podvozje i upravljački mehanizam.

Dizelski motor 1.3 CDTI, od 70 do 95 KS (počela ga je 2003. koristiti Corsa C) je Fiatov 1.3 JTD, odnosno 1.3 Multijet. Bio je plod kratkotrajnog ‘braka’ Fiata i General Motorsa.a, gdje su, izgleda, Talijani ‘preveslali’ Amere, jer je iz cijele priče GM  izišao s minusom blizu dvije milijarde dolara.

Tehnologiju, dorađenu i prilagođenu ‘downsizingu’, nastavio je koristiti još uvijek aktualni model pete generacije. No s modelom šeste generacije, nakon što je lani Opel, od GM-a, senzacionalno otkupio PSA, slijedi preokret. Logičan, u sljedećih devet točaka:

1. Opel Corsa šeste generacije bit će tehnološki srodnik novih modela Peugeot 208 i Citroëna C3, na zajedničkoj modularnoj platformi CMP/EMP1,što će troškove razvoja, u usporedbi s kalkulacijom iz 2016., smanjiti za više od 30 posto. To je prednost ulaska u koncern PSA

2. U usporedbi s dosadašnjim modelom dužina će porasti na 406 (+4), širina na 177 (+2), a visina od 148 cm ostat će neizmijenjena. Međuosni razmak će porasti na 254 (+3) cm

3. Pokretat će se dokazanim 3-cilindarskim benzincima 1.2, atmosferskim sa 75 i turbo sa 100 i 130 KS te novim turbodizelašem 1.5 sa 100 KS.

4. Da dizajn još nije konačan pokazuje i ilustracija koju je objavio Autozeitung.de. Nije isključeno da konačan neće biti ni ovaj, niti onaj na naslovnoj slici (prikazani su u video materijalima niže), nego nešto između, svakako prepoznatljivo Opelovski.

5. Osnovni benzinac i dizelaš bit će priključen na ručni 5-stupanjski mjenjač, a za snažnije benzince predviđen je ručni 6-stupanjski. Uz doplatu bit će dostupan i automatski s dvostrukom spojkom i šest stupnjeva.

6. Pored hatchback verzije s trojim vratima, nudit će se dinamičnija, polu-coupe s trojim. Novost je i limuzinska (sedan) za određena istočnoeuropska, azijska, a možda i latinoamerička tržišta. Sportske verzije GSi i OPC s 200 KS bit će konstrukcijski /izvedbeno bliske s budućim Peugeotom 208 GTi, na bazi turbobenzinca s direktnim ubrizgavanjem 1.6.

7. Velika se pozornost posvećuje hi-tech izvedbi, ne treba sumnjati da će Corsa F postići izvrstan rezultat za sigurnost na Euro NCAP, pogotovo što stručnjaci iz Rüsselsheima rade pritisak da noseća konstrukcija bude ‘njemački’ čvrsta i solidne. Dakle, očekuje se sigurnih 5 zvjezdica.

8. Benzinske će verzije biti ‘blago-hibridne’ s remenskim sustavom Start-Stop. Za 2020. je najavljena  i električna verzija Corsa-e, izvedenica Peugeota E-208, koji se očekuje početkom 2020. Elektromotor snage 100 kW pokretat će se litij-ionskim baterijama kapaciteta 50 kWh, što bi mu po WLTP ciklusu trebalo osigurati autonomiju od 300 km..

9. Proizvodit će se u Zaragozi (Španjolska), prezentacija se očekuje početkom ožujka 2019. na salonu u Ženevi, a prve se isporuke na našem tržištu očekuju krajem proljeća.

10. Usprkos znatno naprednijoj izvedbi i brojnim najsuvremenijim sustavima infotainmenta i asistencija, cijene će porasti tek neznatno. Bit će to zasluga optimizacija unutar koncerna PSA te će kupci dobivati više za uložen novac.

Autoportal No.1

 

Autor