13. svibnja 1958. završen prvi i jedini obilazak svijeta amfibijskim vozilom

Tijekom II. svjetskog rata napravljeno je nekoliko prilično upotrebljivih amfibijskih vozila, što je bio poticaj da australski avanturist Ben Carlin krene obići svijet jednim od njih…

Sa suprugom Eleanor kupio je rashodovani Ford GPA i počeo se pripremati za put. Modificirali su amfibijsko vozilo, nazvano Half-Safe, kako bi bilo sposobno preploviti Atlantski ocean, no prvih nekoliko pokušaja, na koje su kretali iz baze u Montrealu (Kanada) od 1947. do 1949., nisu bili uspješni.  Dvaput su ih spašavali brodovi u prolasku.

Ipak, u ljeto 1950. uspjeli su se dokopati Azorskih otoka, kasnije i marokanske obale te nakon turističke vožnje europskim zemljama stići do Velike Britanije. Nekoliko godina skupljali su novac za nastavak puta i 1955. krenuli preko Europe i Azije do Calcutte.

Putem su doživjeli i prvo pucanje gume – usred Beograda! Iz Calcutte je Half-Save brodom prebacio u Australiju, gdje ga je vozio promotivno za skupljanje novca za nastavak puta. Ben Carlin je Half-Safe transportirao natrag u Indiju, nastavljajući put sam (supruzi je bilo dosta te je došlo i do rastave) ili s povremenim partnerima.

Preko Bengalskog zaljeva, Indokine, Hong Konga i Japana došao je do još jednog kompliciranog dijela, morskog prelaza do Aljaske preko Aleutskog otočja, uz neplaniranu stanku na Kamčatki. Nakon prelaska na američki kontinent spustio se sve do Kalifornije i potom preko SAD i Kanade 13. svibnja 1958. dospio do polazišta, Montreal.

Ben Carlin je u deset godina prešao 62.744 km po kopnu i 17.780 km po moru, postavši prvi i po Guinnessovoj knjizi rekorda zasad jedini čovjek koji je amfibijskim vozilom obišao svijet. Half-Life je danas izložen u školi u Guildfordu u Australiji, koju je pohađao Carlin, kao vječni podsjetnik na ovaj iznimni pothvat.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo