NA DANAŠNJI DAN

15. listopada 1997. postavljen još i danas važeći svjetski brzinski rekord od 1227,99 km/h

Britanski pilot Andy Green bolidom Thrust SSC u američkoj pustinji Black Rock (Nevada) postigao rekordnu brzinu od 763,04 mph (1227.99 km/h) i prvi put probio ‘zvučni zid’ na zemlji!

Pravi ljubitelji brzinskih rekorda će i ako ih probudite u gluho doba noći znati da aktualni iznosi 1227.99 km/h na razmaku od milje, a nešto sporijih 1223.66 km/h na kilometar. Postavio ga je britanski pilot Andy Green 15. listopada 1997. u pustinji Black Rock u američkoj saveznoj državi Nevada vozilom Thrust SSC, s dva turboventilatorska motora Rolls-Royce Spey.

Samo dvadesetak dana prije toga Green je po prvi puta službeno postao najbrži čovjek na svijetu, no momčad nije bila zadovoljna postignutim rezultatom. Drugi pokušaj napokon je rezultirao ostvarenjem cilja: po prvi je puta neko vozilo na površini Zemlje probilo zvučni zid!

Manje je poznato kako je Green u međuvremenu 2006. oborio i svjetski brzinski rekord u kategoriji dizelskih vozila. je raketom na kotačima, JCB Dieselmax i postigao brzinu od 563,4 km/h. Green, u svakodnevnom životu pilot RAF-a, uključen je i u projekt Bloodhound, kojem je cilj probijanje brzine od 1000 milja na sat na zemlji, uz još nepoznat datum vožnje.

Nema sumnje da je Andy Green pravi i dostojan nasljednik veličanstvene britanske galerije neustrašivih lovaca na brzinske rekorde. Zanimljivo, prvi rekord od 100 km/h postignut je na struju, a 200 km/h na paru. Posebno su zanimljive priče o probijanju ‘zvučnog zida’.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo