FIA

23. veljače 1946. u Parizu osnovana FIA (Fédération Internationale de l’Automobile)

Povijest FIA-e, današnje krovne automobilske organizacije, možemo pratiti još od 20. lipnja 1904. kada je osnovana AIACR (Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus)…

… brinući o potrebama novog soja ljudi, automobilista, ali i unoseći red u kaotičan svijet organizacije automobilskih utrka i standarda za postavljanje brzinskih rekorda. AIACR je na sastanku u Parizu 1946. reorganiziran i ponio novo, jednostavnije ime Fédération Internationale de l’Automobile (Svjetska automobilska federacija, skraćeno FIA), pod kojim je poznata i danas.

FIA u medije obično dolazi isključivo zahvaljujući uplivu u automobilske utrke, no njeno je područje djelovanja neusporedivo šire, od područja postavljanja sigurnosnih standarda do koordinacije aktivnosti nacionalnih klubova.

Čelni ljudi organizacije, a poglavito dvojica zadnjih, Max Mosley i aktualni Jean Todt, svjetske su medijske zvijezde i njihova su lica dobro poznata čak i onima koji ne prate automobilizam. Novi predsjednik FIA-e 17. prosinca 2021. postao je Mohammed Ben Sulayem.

 

Autor

Preporučeni sadržaj