NA DANAŠNJI DAN

4. prosinca 1928. bilo je prvo mafijaško ubojstvo s pomoću automobila-bombe

Advertisements

Dvije su se nikad identificirane osobe tog jutra ušuljale u garažu i povezale mehanizam za paljenje Hoganovog automobila s paketom nitroglicerina… 

Eksploziv je raznio noge mafijaškog bosa i do večeri istog dana preminuo je od gubitka prevelike količine krvi. Svijet u kojem se automobil koristi kao ubojito, eksplozivno sredstvo nažalost se počeo ostvarivati, premda sama ideja zapravo nije bila nova.

Još su u 16. stoljeću Nizozemci koristili brodove napunjene eksplozivom u borbi svoje zemlje za oslobođenje od španjolske vlasti, a smatra se da je prvi pokušaj ubojstva eksplozivom u automobilu bio onaj armenskih pobunjenika prema otomanskom sultanu Abdulu Hamidu II. u Istanbulu 1905. godine.

Talijanski anarhist Mario Buda je u New Yorku kočijom punom eksploziva ubio 38 ljudi, no ne i ciljanu metu, bankara J.P. Morgana. Čak 45 mrtvih bilo je u eksplozijama niza bombi u školi u mjestu Bath u državi Michigan 1927., a počinitelj Andrew Kehoe raznio je sebe i još nekolicinu ljudi eksplozivom u svom kamionu.

No Hoganovo ubojstvo možemo smatrati prvom klasičnom upotrebom automobila kao eksplozivnog oružja.

Autor