IN MEMORIAM

Alfons XIII, španjolski kralj i automobilski entuzijast, umro 28. veljače 1941.

Foto: Kaulak - Museu Nacional d'Art de Catalunya

Alfons XIII rođen je 17. svibnja 1886. već kao kralj, jer je njegov otac preminuo nekoliko mjeseci ranije…

Nakon što je navršio šesnaest uistinu mu je i predana vlast, koju je obnašao sve do 1931., kada je zbog nepopularnosti u narodu i povezanosti sa srušenom diktatorskom vladom generala Prima de Rivere bio prisiljen pobjeći iz zemlje, proglašene republikom.

Kao prvi kralj modernog vremena oduševljavao se tehnološkim i društvenim novostima, pa je tako, primjerice, njemu u počast nekoliko nogometnih klubova dobilo kraljevstvo pokroviteljstvo i nadimak Real.

Bio je i ljubitelj automobila, te se smatra kako je u svojim garažama imao tridesetak automobila najprestižnije španjolske marke Hispano-Suiza, iste one koja je njegovo ime upisala u povijest automobilizma.

Hispano-Suiza je 1909. konstruirala novi trkaći automobil namijenjen nastupima na utrkama pod kraljevskim pokroviteljstvom, a dvije je godine kasnije iz njega nastao i cestovni model, isprva nazvan Hispano-Suiza Type 15T ili Hispano-Suiza 15/45hp, ovisno o tržištu.

Nakon medijske pompe koju je izazvalo poklanjanje prototipa kralju od strane kraljice, model je postao poznat kao Alfonso XIII. Ni tvornica se nije libila koristiti taj naziv u promotivne svrhe, održavajući dobre odnose s kraljevskom obitelji. Model je značajan kao jedan od prvih i svakako najuspješniji sportski automobil proizveden prije I. svjetskog rata.

Proizvedeno ih je čak petstotinjak, danas ga se smatra jednim od najznačajnijih automobila svog vremena, kao i svojevrsnim prethodnikom svih kasnijih sportskih automobila. Alfons XIII, španjolski kralj i automobilski entuzijast, umro je 28. veljače 1941.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo