IN MEMORIAM

Carl G. Fisher, utemeljitelj slavne staze Indianapolis, umro 15. srpnja 1939.

-

Carl G. Fisher jedan od investitora izgradnje ovalne trkaće staze Indianapolis, prvi je shvatio da će uspjeh donijeti tek popločavanje staze ciglama te je osmislio veliku utrku na 500 milja, prvi put održanu 1911.

Carl Graham Fisher rođen je 12. siječnja 1874. u Greensburgu, Indiana, u siromašnoj obitelji, koju će otac alkoholičar (ovisnost od koje će i sin kasnije patiti) napustiti u njegovom ranom djetinjstvu.  Pateći od snažnog astigmatizma, već u dobi od 12 godina napušta školu i počinje raditi, kako bi pomogao uzdržavanju obitelji.

Postaje entuzijast novih prijevoznih sredstava, prvo bicikala pa automobila te ih počinje prodavati, ali i utrkivati se. Uspješan je u tome, a njegova prodavaonica nekoliko vrsta automobila, osnovana početkom 20. stoljeća u Indianapolisu smatra prvom autokućom na svijetu.

Godine 1904. otkupljuje patentna prava na acetilenska svjetla za automobile, a nekoliko godina kasnije isporučuje svjetla za gotovo sve automobile proizvedene u SAD. Prodajom tvrtke definitivno postaje milijunaš i posvećuje se novim, još značajnijim projektima.

Fisher je bio u skupini investitora koji su vodili izgradnju ovalne trkaće staze u gradu Indianapolis, ali i prvi koji je shvatio da će uspjeh donijeti tek popločavanje staze ciglama, kao i onaj koji je osmislio veliku utrku na 500 milja, prvi puta održanu 1911.

Nakon toga se posvetio realizaciji fiks ideje o transkontinentalnim cestama na tvrdoj podlozi, koje će olakšati automobilska putovanja. Prve dvije takve u SAD, Lincoln Highway na relaciji istok-zapad i Dixie Highway na relaciji sjever-jug, njegovi su projekti.

Došavši cestom na jug do Floride, prepoznao je turistički potencijal slabo nastanjenog močvarnog otoka, koji će postati Miami Beach. Razvijao je sličan projekt i na sjeveru, no slom burze 1929. ostavio ga je bez prebijene pare.

Do kraja života relativno je skromno živio u kućici u Miami Beachu, a kao zadnji projekt osnovao je ‘Caribbean Club’, koji će postati svjetski poznat zahvaljujući filmu ‘Key Largo’. Carl G. Fisher, utemeljitelj slavne staze Indianapolis, umro je 15. srpnja 1939.

Autor