Carl G. Fisher, utemeljitelj slavne staze Indianapolis, umro 15. srpnja 1939.

Carl Graham Fisher (1874. – 1939.)Bio je u skupini investitora koji su vodili izgradnju ovalne trkaće staze Indianapolis, ali i prvi koji je shvatio da će uspjeh donijeti tek popločavanje staze ciglama te je osmislio veliku utrku na 500 milja, prvi puta održanu 1911.

Rođen je 12. siječnja 1874. u siromašnoj obitelji, koju će otac alkoholičar (ovisnost od koje će i sin kasnije patiti) napustiti u njegovom ranom djetinjstvu.  Pateći od snažnog astigmatizma, već u dobi od 12 godina napušta školu i počinje raditi, kako bi pomogao uzdržavanju obitelji.

Postaje entuzijast novih prijevoznih sredstava, prvo bicikala pa automobila, te ih počinje prodavati, ali i utrkivati se njima. Uspješan je u tome, a njegova se prodavaonica nekoliko vrsta automobila osnovana početkom 20. stoljeća u Indianapolisu smatra prvom autokućom na svijetu.

Godine 1904. otkupljuje patentna prava na acetilenska svjetla za automobile, a nekoliko godina kasnije isporučuje svjetla za gotovo sve automobile proizvedene u SAD.
Prodajom tvrtke definitivno postaje milijunaš i posvećuje se novim, još značajnijim projektima.

Fisher je bio u skupini investitora koji su vodili izgradnju ovalne trkaće staze u gradu Indianapolis, ali i prvi koji je shvatio da će uspjeh donijeti tek popločavanje staze ciglama, kao i onaj koji je osmislio veliku utrku na 500 milja, prvi puta održanu 1911.

Nakon toga se posvetio realizaciji fiks ideje o transkontinentalnim cestama na tvrdoj podlozi, koje će olakšati automobilska putovanja. Prve dvije takve u SAD, Lincoln Highway na relaciji istok-zapad i Dixie Highway na relaciji sjever-jug, njegovi su projekti.

Došavši cestom na jug do Floride, prepoznao je turistički potencijal slabo nastanjenog močvarnog otoka, koji će postati Miami Beach. Razvijao je sličan projekt i na sjeveru, no slom burze 1929. ostavio ga je bez prebijene pare.

Do kraja života relativno je skromno živio u kućici u Miami Beachu, a kao zadnji projekt osnovao je ‘Caribbean Club’, koji će postati svjetski poznat zahvaljujući filmu ‘Key Largo’.

Komentari