Checker, američki specijalizirani proizvođač taksi vozila, počeo s radom 2. veljače 1922.

Specijalizirana vozila namijenjena taksiranju postojala su od ranih dana automobilizma, no uz Londonski taksi najpoznatije je takvo vozilo svakako Checker A8, predstavljen 1956.

Foto: F. D. Richards

Ovaj je taksi postigao svjetsku slavu i među najprepoznatljivijim je modelima automobila ikada napravljenima. A8, poznat i kao Marathon, proslavio se na njujorškim ulicama u klasičnoj žutoj boji, vozio ga je Robert De Niro u ‘Taksistu’, a opjevala Joni Mitchell u pjesmi ‘Big Yellow Taxi’.

S tehničke strane, automobil je bio namijenjen čim udobnijem prijevozu čak šest putnika. Otprilike pet metara dužine (osjetno više u produženoj inačici Aerobus) donijelo je izvrsnu iskoristivost prostora. 6-cilindrični motor u većini je inačica razvijao manje od 90 konjskih snaga…

no ovo nije bilo vozilo namijenjeno jurnjavi, nego enormnom broju bez mehaničkih problema svakodnevno prevezenih kilometara. Checker je serijski dolazio s ručnim mjenjačem, a automatik je bio opcijski, obratno od londonskog taksija. Proizvodnja je ugašena 1982.

Sama tvornica Checker nastala je na današnji dan 1922. spajanjem tvrtki Commonwealth Motors i Markin Automotive Body. Zapravo je Morris Markin, vlasnik potonje, preuzeo tvrtku Commonwealth za koju je već proizvodio karoserije.

Proizvodnja je premještena u Kalamazoo u saveznoj državi Michigan, a kada je Markin otkrio da Commonwealth ima veliku narudžbu taksi vozila za čikašku tvrtku Checker Taxi, odlučio ju je ispoštovati, a i nazvati automobile koje će proizvoditi Checker.

Kasnije je kupio i tu taksi tvrtku, a nastavio je nuditi automobile namijenjene isključivo taksiranju sve do kraja pedesetih, kad je ušao i na tržište osobnih automobila. Produkcija je ugašena 1982. no Checker je ostao značajan dobavljač dijelova za ostale američke proizvođače sve do bankrota.

Tvrtka je nažalost definitivno ugašena 14. siječnja 2010.

Komentari