Alfieri Maserati, jedan od šestorice braće, utemeljitelj slavne talijanske marke, umro 3. ožujka 1932.

Alfieri Maserati (1887. – 1932.) bio je neformalni vođa u grupi od šestorice braće koja su sudjelovala u stvaranju jedne od najslavnijih talijanskih marki…

Foto: Omnia, et son envoyé spécial à Monza Henry Blanc

Zapravo postojao je i sedmi brat, također nazvan Alfieri, no on je preminuo u vrlo mladoj dobi, pa su roditelji dali njegovo ime sljedećem sinu, rođenom 23. rujna 1887. Osim Alfierija drugog, i Carlo, Bindo, Ettore i Ernesto bili su uključeni u razvoj talijanske automobilske industrije, kao i kasnije obiteljske tvrtke, dok se Mario posvetio slikarstvu, ali i osmislio i dizajnirao glasoviti Maserati  znak s trozupcem.

Poduzetni je Alfieri nakon vremena provedenog kod Isotta Fraschinija 1914. osnovao vlastitu mehaničarsku radionicu Officine Alfieri Maserati u Bologni, a pomagala su mu i dva najmlađa brata, Ettore i Ernesto. Braća su vozila i utrke, a najznačajniji im je posao bio razvoj trkaćih automobila za marku Diatto.

Na osnovi tih dizajna 1926. je predstavljen i prvi trkaći automobil pod značkom Maserati. I pod porodičnim je imenom Alfieri nastavio voziti utrke, a 1927. bila je godina trijumfa i tragedije.

Mlada je tvrtka odmah osvojila talijansko prvenstvo proizvođača, ali je Alfieri doživio tešku nesreću. Njegov se automobil prevrnuo i poklopio ga na utrci Coppa Messina u planinama Peloritani na Siciliji.

U toj je nesreći izgubio jedan bubreg, a iako će se već za dva mjeseca vratiti utrkama, posljedice nesreće narušit će mu zdravlje i dovesti do prerane smrti pet godina kasnije, u dobi od samo 45 godina.

Dotad je ime braće Maserati već bilo posve etablirano, njihovi su automobili pobjeđivali na Velikim nagradama, privučeni su ponajbolji vozači onog vremena, Achille Varzi i Luigi Fagioli. Posebice se obećavajućim činio model s motorom V16, kojeg je konstruirao sam Alfieri.

Nažalost, ostala braća su ipak posjedovala manje sposobnosti i vizije, tako da su već 1937. tvrtku prodali Adolfu Orsiju, počevši dugu priču o financijskim problemima i promjenama vlasništva, koja će obilježiti povijest tvrtke Maserati, sve do dolaska pod kapu Fiat.

Alfieri Maserati, jedan od šestorice braće, utemeljitelj slavne talijanske marke, umro je 3. ožujka 1932.

Komentari