Prva država u povijesti koja je odobrila leteće automobile na svom teritoriju

New Hampshire izglasao Zakon o letećim automobilima na cestama

-

Prvi patent za leteći automobil potječe iz 1901. kada je Joela Trout Rice prenio svoj izum i poboljšanja na papir te zaštitio svoj patent…

Time je omogućio detaljan i jasan opis izuma za one koji se bave stvaranjem i istraživanjem u istom području. Od tada pa sve do danas ljudi rade na optimizaciji koncepta letećeg automobila te ga konačno čine stvarnim i komercijalno dostupnim za sve. Mnoge su tvrtke bile uključene u razvoj letećih automobila, a Hyundai je nedavno postao prvi proizvođač automobila koji je pokrenuo odjel letećih automobila.

Kroz desetljeća mnogi su pokušali stvoriti potpuno operativan leteći automobil i otputovati zrakom, ali niti jedna država u SAD-u nije im dopustila da se voze javnim cestama sve do sada.

Država New Hampshire postala je prva u povijesti zemlje koja je odobrila leteće automobile na svom teritoriju. Guverner Chris Sununu prošlog mjeseca potpisao je Zakon o letećim automobila na cestama: HB 1182, koji je omogućio letećim automobilima putovanje po državi.

‘Ovo je vrlo značajan događaj za sve nas, to je nešto što javnost već desetljećima očekuje da se dogodi. Usvajači ove vrste državnog zakonodavstva postat će gospodari nove transportne tehnologije’ rekao je Sam Bousfield, izvršni direktor tvrtke Samson Sky koja je proizvođač letećih automobila.

Važno je napomenuti da novi zakon ne dopušta letećim automobilima letjeti u New Hampshireu, već im daje zeleno svjetlo za vožnju po javnim cestama od zračnih luka pa sve do željenog odredišta. Također, istima se dopušta registracija i kretanje po infrastrukturi koja je dostupna ostalim sudionicima u prometu, ali ne i za slijetanje ili uzlijetanje s javnih prometnica, dok to samo mogu učiniti s odgovarajuće infrastrukture odnosno uzletišta i slijetališta.

Autor