JEDNA OD POZNATIJIH VOZAČICA

Danica Patrick, američka vozačica, 20. travnja 2008. upisala se u povijest autoutrka

Foto: Morrison_2001

Uvijek iznova začuđuje slaba zastupljenost žena u vrhunskom automobilizmu, pogotovo jer u juniorskim kategorijama (kartingu…) u svakoj generaciji nalazimo mnogo brzih i talentiranih vozačica. Iznimka je Danica Patrick…

No njihov je broj proporcionalno mnogo manji no muških protivnika, a kroz kasniju selekciju, onaj uistinu zahtjevni filter kojeg danas predstavljaju manje kategorije, naprosto većina njih posustane. Svakako, u povijesti pamtimo sjajne vozačice relija, pa i utrka dragstera, no povijest utrkivanja na kružnim stazama pamti iznimno malo žena koje su postigle zamjetne rezultate, iako ih je bilo, od Eliške Junkove do Lelle Lombardi.

Stoga veseli uspješna trkaća karijera Amerikanke Danice Patrick. rođene 1982., koja je danas u NASCAR utrkama, nakon nekoliko vrlo uspješnih sezona u Indy seriji, okrunjenih pobjedom na utrci Japan 300 na stazi Motegi prije točno sedam godina. I Patrick i, još ranije, Sarah Fisher, osvajale su prva mjesta na kvalifikacijama i dobre rezultate, no ovo je bila prva prava ženska pobjeda u nekoj utrci jednosjeda visoke kategorije.

Danica Patrick je 2013. fascinirala SAD prvim startnim mjestom na Daytona 500, najznamenitijoj utrci NASCAR serije (završila je utrku na osmom mjestu), najavljujući da ćemo i u godinama koje dolaze još slušati o njoj.

Autor

Preporučeni sadržaj