NA DANAŠNJI DAN

Fordson, prvi masovno proizvođen traktor, počeo se proizvoditi 17. listopada 1917.

Foto: Alison Phillips, Wikimedia Commons
-

Fordson se počeo proizvoditi u Dearbornu, Michigan, pokretao se rednim 4-cilindarskim motorom snage 20,4 KS iz automobila Ford Model T

Poput mnogih tadašnjih motora, bio je sposoban za više goriva; obično je koristio benzin ili petrolej, ali se mogao i spaliti alkohol. Najveća je prilagodba bio filtar zraka. s vodenom kupkom, kasnije uljnom (radi boljeg pročišćavanja), kojeg je konstruirala tvrtka Holley.

Mjenjač je bio 3-stupanjski, a finalni prijenos na stražnje čelične kotače s obodnim rebrima bio je preko pužnog prijenosa. Zbog velikog prijenosnog omjera, kako bi s razmjerno slabim motorom mogao ostvarivati potrebnu vučnu silu, u prvom je stupnju postizao svega 3,5 km/h, a u trećem 10 km/h.

Trebalo je 30 sati i 40 minuta da se sirovine pretvore u 4000 dijelova koji se koriste za montažu traktora. U to se vrijeme Fordson prodavao za 750 dolara. U Dearbornu je do 1928. proizvedeno 552.779 primjeraka te napravio revoluciju u poljoprivredi. Proizvodnja je potom je nastavljena u Irskoj, Engleskoj i Sovjetskom Savezu.

Licencni Fordson se u Lenjingradu počeo proizvoditi 1924., a u Staljingradu 1930.

Autor