Kad već ‘u susjedstvu’ (zapravo nimalo blizu, ali ipak u istoj državi) imate najbolju trkaću stazu na svijetu, Nürburgring, prilično je uzaludan posao konstruirati novo, konkurentsko trkalište…

Lokalni je entuzijast utrka iz malog srednjonjemačkog mjesta Hockenheim zamislio stazu za motociklistička natjecanja. Nakon kratkog nagovaranja lokalnih vlasti, radovi na stazi Hockenheimring počeli su u proljeće 1932., a već dva mjeseca kasnije održana je prva motociklistička utrka ondje.

Kako se staza nalazi prilično blizu Stuttgarta, Mercedes-Benz je već sredinom 1930-ih počeo koristiti kao testnu stazu, a nedugo potom i Auto Union. Nakon II. svjetskog rata je staza dobila novu konfiguraciju, s dugačkim pravcima koji vode kroz šumu i gledateljima vrlo pregledan stadionski dio.

Nažalost većina se zanimljivih događaja odvijala u šumi, a ne pred pogledom mase. Na tragičan je način upisana u povijest utrka 1968., kada je ondje poginuo jedan od najvećih vozača svih vremena, Jim Clark. Dvije godine kasnije napokon je i Formula 1 došla na Hockenheimring, a kada je stari Nürburgring postao preopasan, staza je postala i stalni dom njemačke Velike nagrade.

Posljednja rekonstrukcija staze napravljena je 2015., nekadašnje šumske dionice su maknute, čak i ponovo pošumljene, a čitava dužina dovedena pred oči gledatelja, no uz cijenu gubitka velikog dijela karizme.