Opća mobilizacija i velika obljetnica

Kamaz u društvu Putina proslavio 50 godina i najavio novi kamion

-

Vladimir Putin, predsjednik Rusije bio je poseban gost u proizvodnom pogonu Kamaza…

Kada vam je najavljeni gost Vladimir Putin, onda sve mora biti na vrhunskom nivou. Kamaz tako predstavlja novi, konceptni primjerak za sada – 54907 Continent modela.

Novi projekt rezultat je suradnje s Daimlerom, što se uvelike vidi u dizajnerskim rješenjima, gdje je najveći dio odradio talijanski tim – Torino Design.

Vizualna revolucija prati i pogonske promjene. Najavljeno je smanjenje potrošnje do 2 litre, pogotovo ako će se kamion voziti uz predstavljenu (aerodinamičnu) prikolicu. Neki govore kako kamion u prosjeku bilježi 25 litara potrošnje

No, ono što će zasigurno donijeti najbolju računicu po pitanju brojki na putnom računalu je hibridni pogonski sklop. Proizvođač getriba ZF i ovdje je imao svoje prste s ugradnjom TraXon Hybrid mjenjača, na koju je ugrađen mali elektromotor. S takvim razvojem događaja, novi Kamaz će dobiti tri programa vožnje – dizel, elektro i dizel + elektro. U prijevodu, kamion će biti u stanju pri manjim brzinama voziti doslovno samo na struju.


Što se tiče vozačkog okružja, Kamaz prati digitalne trendove. Sastoji se od jednog velikog i jednog malog zaslona pozicioniranog na obruču upravljača. U oko upada i ručna kočnica, iako su kamioni novijeg godišta usvojili one električnog tipa. No, zato je Kamaz preuzeo od Daimlera MirrorCam, nove retrovizore u obliku kamera. Velika novost je i alkometar/’dreger’ prisutan u kamionu. U slučaju detekcije alkohola u zraku, kamion se neće pokrenuti s mjesta.


Najavljene brojne inovacije viđene na izložbi Continenta prilično su uvjerljive, a ako se nas pita, Kamaz ima zeleno svjetlo za novu – K6 seriju. S obzirom koliko je uloženo, a priča se o 700 milijuna eura, uz pomoć Putina i njegove vlade, inženjeri Kamaza bez sumnje će se potruditi do kraja izbrusiti novi ruski ponos…

Autor