NA DANAŠNJI DAN

8. prosinca 1945., nakon završetka II. svjetskog rata, Toyota ponovo pokrenula proizvodnju automobila

Četiri mjeseca nakon što su atomske bombe nad Hiroshimom i Nagasakijem završile II. svjetski rat, ali i zauvijek promijenile svijet, u Japanu su američke okupacijske vlasti dozvolile da Toyota ponovno pokrene proizvodnju kamiona i autobusa

Poniženoj i izbezumljenoj zemlji hitno su trebala gospodarska vozila, a postrojenja tvrtke Toyota bila su u planu za bombardiranje nekoliko dana nakon kapitulacije. Bio je to prvi, neočekivani spas za tvrtku Toyota, koja će dvije godine kasnije pokrenuti i proizvodnju putničkih automobila, isprva pod brendom Toyopet.

Tvrtka se našla pred bankrotom 1949., no u posljednji ih je tren spasio bankovni zajam. Kad su sljedeće godine najavili otpuštanje većeg dijela radnika, po dogovoru s bankama, došlo je do dvomjesečnog štrajka svih djelatnika Toyote i smjene rukovodstva tvrtke, čije vođenje preuzima Eiji Toyoda.

Budućnost se nije činila svjetlom, proizvodnja je bila mizerna, dugovi prema bankama veliki, radnici nezadovoljni… A tada su ih spasili – Amerikanci. Upravo je počeo prvi veliki oružani sukob hladnoratovskog doba, korejski rat, i Amerikancima je hitno trebala veća količina vojnih vozila.

Velik ih je dio, dakako, transportiran iz SAD, no od Toyote je naručeno pet tisuća vozila, i upravo je ta narudžba spasila tvrtku. Od tog trenutka pod čvrstim, ali i vizionarskim vodstvom Taiza Ishide Toyota je počela napredovati velikim koracima.

Već je 1957. počela prodaja modela Crown na američkom tržištu, a šest godina kasnije prvi je automobil tvrtke proizveden i izvan Japana, u Australiji. Do kraja šezdesetih počela je prodaja Toyote u većem dijelu svijeta, uključujući i bivšu Jugoslaviju.

Godine 2010. tvrtka je stigla na sam vrh i postala najveći svjetski proizvođač automobila. Danas je Toyota najveći proizvođač automobila i jedan od najjačih svjetskih brendova te je teško povjerovati da su 1940-ih i 1950-ih u nekoliko navrata bili toliko blizu propasti i gotovo je čudom izbjegli.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo