JOŠ JEDAN PODSJETNIK KOLIKO JE OVA SLUŽBA VAŽNA ZA SVE NAS

Vatrogasci su danas proslavili svoj dan i podsjetili na značenje zaštitnika Svetog Florijana

-

Sveti Florijan, nebeski zaštitni vatrogasaca… 

Na današnji dan 304. godine mučeničkom je smrću u današnjem Ennsu, u Austriji, umro sveti Florijan. Pokopan je u blizini grada, a nad grobom mu je s vremenom izrasla slavna opatija Sant Florian. Prvotno je bila benediktinska, a od 8. stoljeća prešla je u ruke augustinaca.

Sveti Florijan bio je revan kršćanin. Kad su ga kao rimskog vojnika i visokog državnog činovnika prisiljavali žrtvovati bogovima u poganskom hramu, odbio je i radije dao život nego da iznevjeri Krista. Stoga su ga stavili na teške muke i na kraju bacili u rijeku Enns. Tijelo mu je poslije pronađeno i pokopano. Štovanje svetog Florijana rašireno je u Austriji, Bavarskoj i po našim krajevima, a drugi je zaštitnik Zagrebačke nadbiskupije. Vjerni ga puk zaziva kao zaštitnika od opasnosti požara i poplava, a kao svoga zaštitnika štuju ga i vatrogasci. Njegovi kipovi rese mnoge crkve, a nije rijetkost da se nalaze i na kućama ili po gradskim trgovima.

Molitva svetom Florijanu
Svemogući, vječni Bože, koji si slugu svoga svetog Florijana iz premilostive ljubavi obranio od grješne propasti, i usred buke vojničkoga zvanja sačuvao od pogibelji svijeta, te ga ovjenčao mučeničkim vijencem, i nama dao za odvjetnika proti škodljivom ognju i pustošećoj poplavi: molimo te ponizno, oslobodi nas po zagovoru svetoga Florijana od grješnog ognja i spona grješnih, prosvijetli i ojačaj nas svojom nebeskom svjetlošću i jakošću proti svakomu grijehu, brani i sačuvaj naša prebivališta i zgrade od svih ognjenih i poplavnih pogibelji i zala: da i mi po vjernom ispunjavanju svojih dužnosti i držanju svetog zakona, nasljedujući izgled svetog Florijana, njegovim zagovorom postanemo dionici vječne slave.

Svim vatrogaskinjama i vatrogascima čestitamo blagdan Sv. Florijana i Dan vatrogastva.

Hvala vam na nesebičnom trudu i požrtvovnosti.
Vatru gasi, brata spasi!

Foto: Župe Brodmoravičkog kraja

Autor