SRETAN 80. ROĐENDAN

Vern Schuppan, svestrani australski vozač utrka i konstruktor, rođen 19. ožujka 1943.

Vernon ‘Vern’ Schuppan postigao je značajne uspjehe u raznim kategorijama utrka, proizveo jedan od ultimativnih superautomobila, a i danas, u poznim godinama, živi u kući neposredno uz stazu u grdu Adelaide…

Ondje je desetak godina vožena VN Australije, a navodno je činjenica da mu je prijatelj bio Bernieje Ecclestone presudila da taj grad dobije prednost nad Sydneyem i Melbourneom.

Nakon uspješne karijere u kartingu, početkom 1970-ih sa ženom se preselio u Englesku, namjeravajući postati profesionalni vozač. Nastupao je u raznim kategorijama, uključujući i Formulu 1 te Indy 500, gdje je 1981. završio odličan treći. Najviše je uspjeha ipak postigao na utrkama izdržljivosti, a pogotovo na 24 sata Le Mansa.

Osam puta je nastupao za momčad Mirage, što mu je donijelo jedno drugo i jedno treće mjesto, a potom još deset puta za Porsche, kojem je nakon još jednog drugog mjesta 1983. donio i pobjedu, u posadi s Hurleyem Haywoodom i Alom Holbertom.

Godine 1994. postao je i proizvođač automobila, a Schuppan 962CR bio je inspiriran superuspješnim Porscheom 962, čije je dijelove mehanike i malo ublažen motor koristio.

Proizvedeno je pet ili šest primjeraka ovog fascinantnog superautomobila, sposobnog za brzinu od čak 370 km/h. Schuppanu su pomagali japanski investitori, no nakon što mu nisu plaćena čak dva primjerka isporučena upravo u Japan, bankrotirao je  napustio taj posao.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo