NA DANAŠNJI DAN

Waterman Arrowbile, prvi leteći automobil, patentiran 9. studenoga 1937.

Foto: SDASM Archives

Doduše, američki konstruktor Waldo Waterman (1894. – 1976.) konstruirao je Arrowbile otprilike istodobno kad je slične eksperimente radio i njegov sunarodnjak Joseph M. Gwinn, Jr.

Arrowbile je hibrid automobila s tri kotača i aviona, aluminijske konstrukcije, dugačak 5,89 m, raspona krila (dakle širok) 11,58 m. Pokreće se 6-cilindarskim rednim motorom Studebaker-Waterman, snage 100 KS, koji je, preko razvodnika snage i dvije spojke, pokretao, alternativno, propeler ili stražnje kotače (dio stajnog trapa tipa tricikl).

Prvi dokumentirano uspješan let letećeg automobila, Waterman Arrowbile, bio je 21. veljače 1937. Mogao je letjeti brzinom 100 čvorova (oko 190 km/h), a na zemlji potegnuti 113 km/h. Krstareća brzina u zraku mu je bila 164 km/h, a na zemlji 90 km/h. Prazan je imao masu 880 kg, kapacitet dvije osobe i ukupnu masu 1134 kg. Ukupno je napravljeno pet primjeraka.

I Gwinn Aircar je prvi puta poletio početkom 1937., no kako se za njega ne zna točan datum, zapravo je nemoguće sa sigurnošću utvrditi tko je bio prvi. Obojica su planirala komercijalizaciju, no koncept nikada nije napravljen dovoljno praktičnim i još uvijek samo maštamo o letećim automobilima.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo