Alfa Romeo Brennero (2021): crossover B-segmenta, Peugeot e-2008 kao električni Cuore sportivo

Alfa Romeo Brennero, atraktivan SUV dugačak 425 cm, plod sinergije koju donosi udruživanje koncerna PSA i FCA u Stellantis, bit će električni, vjerojatno i PHEV…

Foto: Matti Blume, Wikimedia Commons

Alfa Romeo Giulietta odlazi u ropotarnicu povijesti, Alfa Romeo ostaje na dva modela više srednje klase – limuzini Giulia i SUV-u Stelvio. Na krilima nove sinergije u koncernu Stellantis, u Milanu će iskoristiti tehnologiju koju je donio PSA, te će uvesti dva nova modela. oba SUV-a, odnosno crossovera.

Viziju smo već vidjeli na posljednjem salonu u Ženevi – konceptni model Alfa Romeo Tonale, u klasi 445 cm, dakle C-segmenta. No rasplet događaja i korona-kriza iznjedrili su novu  strategiju – dolazi umanjena verzija Alfa Romeo Brennero, dužine 425 cm. Proizvodit će se u Poljskoj (Tychy)

Dolazi na gabaritnu razinu modela Jeep Renegade i Fiat 500X i bit će napravljen na koncernskoj platformi za električni pogon e-CMP. Elektromotor snage 110 kW (150 KS), pojačana verzija motora koji pokreće Peugeot e-2008, će iz litij-ionske baterija kapaciteta 60 kWh omogućavati uvjerljive performanse, zahvaljujući momenti od 280 Nm, već od nula okretaja.

Alfa Romeo Brennero će do stotke ubrzavati za 7,9 sekundi, a najveća će brzina biti ograničena na 160 km/h. Planiran je doseg s napunjenim baterijama 350 km. To je važan model za talijansko-američki dio novog koncerna Stellantis, jer će biti predložak za nove verzije modela Jeep Renegade i Fiat 500X.

Razmatra se i mogućnost plug-in hibridne verzije (PHEV), kombinacije 3-cilindarskog turbobenzinca 1.0 i elektromotora, 4xe, kakvu već koristi Jeep Renegade…